В Одесі вимагали не встановлювати пам'ятну дошку загиблим у Будинку профспілок

В Одесі вимагали не встановлювати пам'ятну дошку загиблим у Будинку профспілок

Фото, відео
Укрінформ
В Одесі активісти протестували проти рішення Одеської районної ради про встановлення пам'ятної дошки на Будинку профспілок, де 2 травня 2014 року внаслідок пожежі загинуло близько 40 противників Євромайдану.

Відео з місця події оприлюднив у Фейсбуці голова громадської організації ветеранів та інвалідів АТО "Рапіра" Геннадій Дашко, передає Укрінформ.

Учасники мітингу зазначили, що районна рада своїм рішенням "легалізувала" російські фейки про "Одеську Хатинь" і про те, що відповідальність за загибель людей у пожежі лежить на євромайданівцях. Звучали заклики про розпуск депутатів райради. Водночас наголошували, що протокол сесії досі не оприлюднений. Представниця райради заявила, що протокол буде викладено на сайті в п'ятиденний термін, а результатів поіменного голосування немає. Присутні зауважили, що це суперечить регламенту, який передбачає фіксацію і збереження таких результатів.

Раніше Одеська територіальна організація партії "Європейська солідарність" виклала суть конфлікту.

"2 квітня 2021 року Одеська районна рада всупереч регламенту підтримала встановлення пам'ятного знаку загиблим сепаратистам 2 травня 2014 року. Ініціатором став депутат від Партії Шарія - Олександр Черноіваненко. П'ять з шести фракцій одноголосно його підтримали. Не голосувала лише "Європейська Солідарність". Коли ситуація набула розголосу, голова Одеської райради запевнив, що голосували лише за створення ініціативної групи для подальшого обговорення меморіалу, але у відеозаписі сесії йде мова про його встановлення", - йдеться у дописі.

Пресслужба Одеської райради 3 квітня оприлюднила заяву голови ради Віталія Барвіненка про те, що на сесії не йшлося про встановлення пам'ятного знаку.

Втім із відео і документів, оприлюднених депутатом Одеської районної ради Сергієм Сізоненком, випливає, що саме таку ініціативу депутат від партії Шарія Черноіваненко вніс "з голосу" до сесійної зали, а присутні одностайно підтримали.

Одеські депутати "Європейської Солідарності" вважають, що рішення є незаконним, бо питання не було на порядку денному. Крім того, зазначив Сізоненко, "звернення було відверто політичне, популістське та зроблено для розхитування ситуації в Одесі і створення картинки для кремлівських ЗМІ".

Як повідомляв Укрінформ, 2 травня 2014 року під час масових заворушень в Одесі загинуло 48 людей, понад 200 людей звернулися за медичною допомогою. Більшість жертв трагедії загинули у Будинку профспілок. Згодом слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані й умисно сплановані. Рішенням Одеської міськради цього дня вшановують пам’ять загиблих.

В Українському інституті національної пам’яті події 2 травня назвали "кривавим розв’язком провокацій, розгорнутих навесні 2014 року проросійськими силами в Одесі».

Фото: dumskaya.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-