У Рівненській ОДА розповіли, як легалізують видобуток бурштину в області

У Рівненській ОДА розповіли, як легалізують видобуток бурштину в області

Укрінформ
У Рівненській області компанії, які отримали дозволи на легалізацію добування бурштину, можуть робити це в законний спосіб. 

Про це передає Укрінформ із посиланням на повідомлення пресслужби облдержадміністрації.

«Ще у 2018 році ТОВ «Сонячне ремесло» отримало дозвіл на роботи на родовищі «Володимирець Східний», проте розпочати діяльність не могло більше 2 років. Ділянка під видобування бурштину, належить до земель державної власності. Тому ми ініціювали внесення змін до розпорядження Кабміну, яким тепер врегульовано питання управління лісовими ресурсами на території родовища бурштину. Це дасть можливість легально видобувати бурштин та в подальшому рекультивувати відпрацьовану ділянку шляхом заліснення», - розповів заступник голови ОДА Ігор Тимошенко.

За його словами, товариство уже відшкодувало понад 3 млн грн втрат лісовому господарству, ще стільки ж – за вилучення земельної ділянки.

Після підготовки лісниками території та продажу з аукціону деревини, підприємство зможе розпочати гірничі роботи. А – це нові робочі місця та надходження до місцевого бюджету.

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2020 року в Рівненській області відбулися перші аукціони з продажу права видобутку бурштину. Державний бюджет поповнився на 34 млн грн з початку проведення бурштинових аукціонів у Рівненській області з літа минулого року.

Переможці торгів отримали спеціальні дозволи на геологічне вивчення та подальше видобування та розробку надр на окремих ділянках.

Читайте також: В автівці мешканця Рівненщині знайшли бурштину на 200 тисяч

Добувати бурштин легально дозволяє Закон про бурштин, ініційований Президентом України Володимиром Зеленським.

19 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт щодо врегулювання питання видобутку бурштину. Того ж дня парламент ухвалив у першому читанні законопроєкт про зниження розміру рентної плати за користування надрами для видобутку бурштину з 25% до 10%.

Президент України Володимир Зеленський 27 грудня 2019 року підписав Закон № 2240 про врегулювання питання видобутку бурштину.

Передбачається, загальний обсяг надходжень до бюджету від продажу бурштинових ділянок сягне понад 50 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-