У Львові прооперували новонароджену, яка через рідкісну патологію не могла нормально дихати

У Львові прооперували новонароджену, яка через рідкісну патологію не могла нормально дихати

Укрінформ
Отоларингологи міської дитячої клінічної лікарні Львова прооперували новонароджену дівчинку з рідкісною патологією. Через непрохідність носових шляхів, утворилося запалення легень і дитина не могла дихати без ШВЛ.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомила пресслужба КНП «МДКЛ м.Львова».

Зазначається, що у дівчинки одразу після народження виникли труднощі із самостійним диханням, а рівень кисню у крові швидко падав, тому дитину було переведено на штучну вентиляцію легень.

«Ми запідозрили запалення легень, яке одразу підтвердилося на рентгенографії органів грудної клітки. Але, при відсмоктуванні слизу з носика, ми не змогли пройти носові ходи, що і наштовхнуло нас на думку про вроджену двобічну атрезію хоан, тобто непрохідність носових ходів. Це досить рідкісна патологія, приблизно 1 випадок на 10 тисяч новонароджених, частіше у дівчаток», - розповіла дитячий лікар-неонатолог Відділення реанімації новонароджених Марія Шатанська.

Дитячі лікарі-отоларингологи одразу підтвердили ці підозри. Атрезія хоан вимагає ургентної операції, тому після проведеної комп’ютерної томографії дитині провели оперативне втручання.

Як повідомив лікар-отоларинголог дитячого ЛОР-відділення Богдан Раба, дитині провели оперативне лікування. Складність операції полягала у тому, що це новонароджена дитина і маніпулювати ендоскопом у такому маленькому просторі є досить проблематично саме з технічної сторони. Під час оперативного втручання було проведено відновлення прохідності обох носових проходів, встановлено дилятатори (розширювачі) для самостійного дихання дитини без допоміжних апаратів.

Читайте також: У Львові дитину з пухлиною мозку прооперували без переливання крові

«Реабілітаційний період буде досить тривалим, але віримо у гарний результат і швидке одужання», - додав Раба.

У складі операційної бригади працювали завідувачка отоларингологічного відділення Дитячої лікарні на Орлика, Львів, Тетяна Заброварна, лікар-отоларинголог Богдан Раба, лікар-анестезіолог Сергій Шиш, анестезист Наталя Бек, медична сестра Галина Попик.

Фото: Дитяча лікарня на Орлика. Львів, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-