Олія чорного кмину з Харкова - до Кувейту

Олія чорного кмину з Харкова - до Кувейту

Укрінформ
Як харківський інженер-конструктор здивував ісламських лікарів

Харків'янин Іван Касап розробив технологію і налагодив виробництво олії та пасти з насіння рослин. Сьогодні його підприємство пропонує споживачам 27 видів олії - від знайомих кожному українцю насіння гарбуза або горіха до популярного у всьому світі чорного кмину.

Свого часу він навіть не припускав, що, закінчивши Харківський політехнічний інститут і отримавши диплом інженера-конструктора, займеться рідкісним на той час виробництвом і захистить кандидатську дисертацію з цієї теми. А ще - отримає авторські свідоцтва на 12 винаходів і патент України на агрегат, який здатний прямо у полі витягувати насіння з гарбуза.

Про те, що змінило його життя, кореспонденту Укрінформу розповів сам Іван Федорович Касап.

- Я з роду болгарських Касапів, які ще у 19 столітті, від часів Катерини ІІ, у пошуках кращої долі переселилися з Болгарії до Болграда під Одесою, де знайшли другу батьківщину. У сім'ї було 12 дітей, я – наймолодший. Дід Василь Миколайович і бабуся Марія Миколаївна, а також мама Ольга Петрівна на новому місці здобули популярність як народні лікарі, бо за сімейною традицією дуже добре знали корисні властивості насіння різних рослин - і тих, що росли на городі, як гарбуз, і тих, які треба шукати у лісі.

Іван Касап
Іван Касап

За словами Івана Касапа, рішення заснувати свою справу, пов'язану з виробництвом корисної для здоров'я продукції, прийшло не відразу. Наприкінці 1970-х років він як випускник ХПІ поїхав за розподілом працювати до Кишинева, на тракторний завод, де очолив відділ перспективного проєктування тамтешнього конструкторського бюро.

- На той час тракторів в СРСР наштампували багато, в одному тільки Харкові з конвеєра ХТЗ зійшов мільйонний трактор, а про людей, їхні нагальні потреби – в період повального дефіциту забули. Тоді мені не вдалося переконати керівництво КБ у зміні пріоритетів, і тому, попри дуже хорошу як на той час зарплату, звільнився за власним бажанням...

У 2001 році Касап переїхав з сім'єю до Харкова, який добре знав за навчанням у ХПІ: тут було більше можливостей для бізнесу. А у 2003 році вже зареєструвався як приватна особа-підприємець: ФОП. Але як почати роботу без грошей, без зв'язків? Вирушив до Болгарії, добре, що болгарську мову не забув, до того ж там діяли фірми, які потребували насіння рослин, зокрема, гарбуза. Переконав їх, що зможе постачати таке насіння з України, і отримав гроші під поставки – спочатку гарбуза, потім волоського горіха. Однак за вдачею Іван Федорович - не торговець, його більше цікавили не поставки, а власне виробництво корисних олій з насіння, які затребувані і на батьківщині, і за кордоном.

У нову справу вклав всі гроші, які встиг заробити на поставках насіння. Обладнання власної марки для першої лінії з виробництва олії з насіння гарбуза розмістив на Харківському заводі імені Шевченка, який тоді перебував у стані банкрутства. Товар виявився затребуваним. Почалися поставки до Росії, Німеччини, В'єтнаму, країн Балтії. З'явилася можливість розширити лінійку товару. Так додалися ще два десятки олій з насіння рослин, у тому числі чорного кмину. Цей продукт привернув увагу замовників з Кувейту: в ісламських країнах традиційно шанують таку олію як ліки від усіх хвороб. Після того, як відправив до Кувейту кілька оптових партій олії, Мінздрав Кувейту в офіційному відгуці назвав її кращою серед усіх таких олій в світі.

- Одна чайна ложка олії з чорного кмину натщесерце забезпечить вам прилив сил і добре самопочуття протягом доби. Втім, це правило діє і для інших олій. Розторопша, наприклад, допомагає відновити печінку, амарант мобілізує ресурси організму після хірургічної операції. Олією з насіння гарбуза я вилікував простатит у тестя, який захворів у 75 років: після того, як він почав вживати олію щодня, чудово прожив ще десяток років. Корисні олії ми робимо з льону, гриба-рижика, арахісу, кедрових горішків, виноградних кісточок, зародків пшениці, часнику, конопель, шипшини, абрикосової кісточки, обліпихи, м'яти, кокоса, орегано, розмарину...

Працюючи над удосконаленням якості олій, винахідливий Касап розробив лінію з калібрування і шліфування насіння, а також аспірації, тобто видалення найдрібнішого пилу.

Сьогодні створене у Харкові виробництво працює саме за такою технологією, де олії отримують як методом холодного віджиму, так і кріогенним способом. Обидва варіанти застосовуються при отриманні 8 видів екстракційних салатних олій: часникових, розмаринових, з орегано...

В активі Івана Федоровича є й обладнання, розроблене для щойно освоєного ним у Харкові - вперше в Україні - виробництва натуральної пасти з насіння рослин.

- Пасту, яка нагадує пастилу, робимо з насіння понад 20-ти видів рослин, включно з кокосом, фундуком, мигдалем. Новий продукт обробляється пристроєм під назвою "інфрачервона сушка". Термін зберігання пастили, обробленої у такому апараті - 2 роки, що рідкість для продуктів харчування. Одну таку сушку у мене викупила фірма "Лубнифарм", - розповідає мій співрозмовник.

Цікавлюся, чи вживає він свою продукцію.

- Звичайно, і з великим задоволенням, як і всі члени моєї родини. А ви пробували олію з насіння гарбуза? Спочатку налити в блюдце, потім трошки посолити і вмочити теплим хлібцем - вмить не стане! Така олія, як і інші, підходить і до салату, і до каші. Особливий любитель такої смакоти - 4-річний онук, перед всіма шоколадками він надає перевагу "цукеркам" з пастили, любить і кашу з олією, а головне – дай йому Бог здоров'я! - жодного разу не хворів.

Оскільки бізнес Івана Касапа сімейний, то у справі знайшлися обов'язки і для дружини Наталії - вона займається бухгалтерією, і для сина Олексія. Він як фахівець-економіст, який володіє англійською, займається збутом і поставками готової продукції – насіння, олій і пасти – до Німеччини, Кувейту, В'єтнаму, країн Балтії, а також здійснює закупівлі рідкісного насіння з інших країн, включно з Індією. На фірмі, завдяки автоматизації виробництва, працюють лише десять осіб, а умови для них, тим більше в період карантину, створені як у престижному НДІ – є і кімнати відпочинку, і кухня-їдальня, і роздягальні, і побутовки, і душові.

На запитання про те, чого саме фірмі не вистачає сьогодні, Іван Федорович відповідає з урахуванням пережитого: "Завжди потрібні дешеві кредити, пільги на старті підприємницької діяльності у вигляді хоча б часткового звільнення від податків, і автоматичне повернення ПДВ. До слова, в Болгарії це правило діє з 1996 року, а мені свого часу довелося розпрощатися із сумою неповерненого ПДВ у 40 тис. доларів США".

Наразі оборот фірми становить 1,5 млн грн на рік. Могло бути і більше, але через пандемію контракти на продажі і поставки в усьому світі "просіли". Однак фірма знаходить можливість допомагати своєю продукцією людям, які опинилися у важкій життєвій ситуації, насамперед інвалідам.

На сьогодні продукція української фірми відповідає не лише обов'язковим технологічним нормам і вимогам, а й особистому девізу її засновника Івана Федоровича Касапа, який розміщений прямо на дверях його кабінету: "Якщо я не можу, то повинен зробити людей щасливими".

Ну а назва фірми, якщо раптом вам захочеться її знайти, відповідає прізвищу її засновника - харків'янина Івана Касапа, технаря, кандидата технічних наук, у роду якого були народні лікарі.

Світлана Лігостаєва, Харків

Фото В’ячеслава Мадієвського

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-