U-LEAD: Місцева влада має налагоджувати системну комунікацію з мешканцями

U-LEAD: Місцева влада має налагоджувати системну комунікацію з мешканцями

Децентралізація
Укрінформ
Представники органів місцевого самоврядування мають налагоджувати системну комунікацію з мешканцями громад, зокрема за допомогою вебсайтів.

Про це заявив радник Рівненського регіонального офісу Програми "U-LEAD з Європою" Михайло Шелеп під час онлайн-семінару для представників громад Рівненщини, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Інформаційній політиці органу місцевого самоврядування мають бути притаманні кілька рис. Зокрема, йдеться про достовірність, актуальність, повноту, компетентність, системність, постійність і адресність. Іншими словами, комунікувати з громадою та зовнішніми стейкхолдерами потрібно постійно, а не час від часу", - сказав Шелеп.

На його переконання, на вебресурсах слід розміщувати максимальну кількість інформації, аби потім працівники апарату не мусили гаяти час на численні роз'яснення.

Водночас експерт наголосив, що вебсайт органу місцевого самоврядування має бути простим і зручним у користуванні для пересічних громадян, а повідомлення чиновників мають бути написані зрозумілою мовою.

Серед інших способів доступу до публічної інформації Шелеп відзначив офіційні друковані видання, інформаційні стенди, єдиний державний вебпортал відкритих даних.

Він також розповів про законодавче регулювання відкритості влади та доступу до публічної інформації, ознайомив учасників вебінару з основними аспектами функціонування сайтів ОМС та надав рекомендації щодо забезпечення доступу до публічної інформації через вебсайт.

Читайте також: Гуцульські громади України об’єднаються для покращення розвитку туризму

Під час заходу йшлося про те, що публічність містить три взаємопов'язані принципи належного врядування: прозорість, відкритість та підзвітність. Власне, прозорість - це процес оприлюднення місцевою владою з власної ініціативи вичерпної й актуальної інформації. Відкритість свідчить про надання владою максимального доступу до інформації, яка є у її розпорядженні, а підзвітність стосується систематичного інформування громади.

Учасниками вебінару стали голови громад Рівненщини, їхні заступники, секретарі рад, керуючі справами виконкому, посадовці, відповідальні за доступ до публічної інформації або за зв’язки з громадськістю.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-