У громадах Тернопільщини створили місцеві фінансові органи

У громадах Тернопільщини створили місцеві фінансові органи

Децентралізація
Укрінформ
Програма "U-LEAD з Європою" допомогла створити громадам Тернопільської області органи, без яких неможливе фінансування видатків місцевих бюджетів.

Про це йдеться у пресрелізі Тернопільського регіонального офісу "U-LEAD з Європою", який є у розпорядженні Укрінформу.

Як зазначається, відповідно до ухваленого у вересні 2020 року закону № 907-IX про внесення змін до Бюджетного кодексу щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи, з 1 січня 2021 року фінансування видатків у територіальних громадах неможливе без створення фінансового органу зі статусом окремої юридичної особи.

"Команда Програми «U-LEAD з Європою» на Тернопільщині допомогла створити громадам фінансові органи... До середини січня 2021 року всі 55 громад Тернопільської області сформували місцеві фінансові органи (МФО) згідно з новим законодавством (в тому числі 11 громад створили такі підрозділи до законодавчих змін)", - розповіли в регіональному офісі.

Повідомляється, що на початку жовтня минулого року команда Тернопільського регіонального офісу Програми "U-LEAD з Європою" почала активно консультувати територіальні громади з цього питання, аби донести практичність і зручність такого підходу в управлінні бюджетом. Для роз’яснення прогресивності такого підходу на заходи запросили представників фінансових відділів та управлінь територіальних громад Тернопільщини, створених у формі окремих юридичних осіб ще до відповідних законодавчих змін.

"Бюджетний кодекс України визначає поняття фінансового органу як установи, що відповідно до законодавства України здійснює функції зі складання, виконання місцевих бюджетів, контролю за витрачанням коштів розпорядниками бюджетних коштів, а також інші функції, пов’язані з управлінням коштами місцевого бюджету", - зауважив радник Тернопільського РО Сергій Триюда.

Читайте також: Тернопільські громади ознайомились з процесом регулювання місцевих податків

Експерти і радники Програми "U-LEAD з Європою" підготували детальні методичні рекомендації щодо створення та впровадження місцевих фінансових органів. Вони включали, зокрема, законодавчі підстави та основні етапи створення фінансових органів з детальним описом кожного з них; шаблони відповідних рішень ради; орієнтовні положення про фінансовий підрозділ та його структурні підрозділи; орієнтовні посадові інструкції для працівників.

Тернопільський регіональний офіс Програми "U-LEAD з Європою" провів численні індивідуальні та групові консультації, де увага акцентувалась на детальному алгоритмі створення фінансового органу.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян, та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-