У Харкові від малярії померла жінка, яка повернулася з Танзанії

У Харкові від малярії померла жінка, яка повернулася з Танзанії

Укрінформ
У Харкові внаслідок зараження тропічною малярією померла 40-річна жінка, яка повернулася з Танзанії.

Про це передає Укрінформ з посиланням на повідомлення Харківського лабораторного центру МОЗ.

"25 березня 2021 року зареєстровано завізний випадок тропічної малярії у мешканки м. Харкова, 1981 року народження, яка 14 березня повернулася до України з Об’єднаної Республіки Танзанії, де перебувала з 14 лютого цього року", - йдеться у повідомлені.

У цей же період жінка відвідувала і о. Занзібар.

В центрі МОЗ зазначили, що під час перебування у Танзанії жінка малярією не хворіла, проте помічала укуси комарів. Індивідуальну хіміопрофілактику до виїзду та під час перебування не проводила.

«При проведенні епідеміологічного розслідування встановлено, що 19 березня 2021 у хворої з`явились клінічні ознаки захворювання: загальна слабкість, головний біль, підвищення температури тіла до 38,7 градуса. Вперше за медичною допомогою вона звернулася 23 березня, однак їй було проведено обстеження лише на наявність SARS-CoV-2, обстеження на малярію не проводились», - зазначається в повідомленні.

Читайте також: На Закарпатті виявили два випадки малярії

Жінку 24 березня госпіталізували до закладу охорони здоров’я, де під час обстеження були виявлені збудники тропічної малярії. «Незважаючи на проведені лікувальні заходи, хвора померла», - повідомили в центрі МОЗ.

За даними центру, за 2020 рік та з початку 2021 року в Харківській області зареєстровано 8 завізних випадків малярії, серед них 2 летальні (жителі м. Харкова, які перебували в країнах Африканського континенту та не проводили індивідуальну хіміопрофілактику).

Малярія – інфекційна хвороба, збудником якої є плазмодії малярії, що передаються від хворої людини через укуси малярійних комарів. Хвороба найбільш поширена в країнах з тропічним кліматом й протікає із загальним нездужанням, нападами ознобу, підвищенням температури тіла, порушеннями різних органів та систем організму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-