Гола Пристань утеплюється й модернізується

Гола Пристань утеплюється й модернізується

Велике будівництво
Укрінформ
Чим допоможе «Велике будівництво» громадам Херсонщини?

У 2020 році програму президента «Велике будівництво» на Херсонщині  реалізували на 100%, а загалом область – у трійці лідерів в Україні. Цьогоріч до запланованих об’єктів увійшли Палац культури у Херсоні – пам'ятка історії та архітектури, ЦНАП у Новій Каховці – щодо нього провели новий тендер, аеропорт (нова світлосигнальна система, також є плани з реконструкції злітно-посадкової смуги аеропорту). Мають закінчити й будівництво очисних споруд у Генічеську, реалізувати проєкт із будівництва комплексу для сортування твердих побутових відходів у Бериславі. Про це на брифінгу 25 березня розповів голова Херсонської ОДА Сергій Козир.

То, звісно, дуже амбітні й важливі плани для регіону. А щоб показати, як проєкт змінює життя людей, журналістів запросили на гостину в Голопристанську територіальну громаду.

ДРУГЕ ДИХАННЯ ДЛЯ СІЛЬСЬКОЇ ШКОЛИ

У Новозбур'ївській школі №1 Голопристанської територіальної громади робота «кипить».

Утеплюють фасад, будують новий спортзал і реконструюють старий, проводять капремонт внутрішніх систем, класів у початковій школі, а ще тут з’являться нові сучасні туалети, душові кабінки. Журналістам показують, де буде ліфт – його запланували з розрахунку на  маломобільних людей. Тих, хто потребує підйомника, наразі у школі немає, але стандарти є, і ситуація може змінитися, тому будують. Будівництво обіцяють закінчити до серпня місяця, загальна вартість робіт – 32 млн гривень.

«У нас навчається 475 дітей, школа збудована у 1977 році», – каже директорка школи Лідія Марсак. Вона розповідає, що більшість учителів  самі тут навчалися, проблем із кадрами наразі у цій сільській школі нема.

Лідія Марсак
Лідія Марсак

Лідія Марсак проводить мене класами, показує, як облаштували навчальний процес на час ремонту, тут навіть у коридорах поставили парти і якщо треба – проводять уроки. Згадує, як торік в умовах карантину навчалися навіть на подвір’ї, коли було тепло. «Знаєте, дітям сподобалося, їм було цікаво – я під парти доріжки постелила, щоб було гарно і комфортно», – каже директорка.

Розповідає, що й зараз у школі внутрішні туалети старі, звісно – до  сучасних їм далеко, та й у чергах доводиться дітям чекати. Так що змінам радіють. Головне – тому, що матимуть дві спортивні зали. Кажуть, тепер можна буде створити справжній спортивний центр із гуртками різноманітними, де займатимуться діти не лише з цього навчального закладу.

ГІМНАЗІЯ “У ШУБІ”

Якщо у Новій Збур’ївці роботи ще тривають, то поряд, у гімназії Голої Пристані (тут навчається 560 дітей, серед них і діти з навколишніх населених пунктів), уже показують результат.

Голова Голопристанської територіальної громади Олександр Бабич розповідає – у межах «Великого будівництва» провели комплексну термомодернізацію, вартість робіт – 11,4 млн гривень. «60% – державних коштів, 40% – співфінансування місцевого бюджету. Це наша принципова позиція – проводити комплексну термомодернізацію, і ця гімназія – яскравий приклад того, як вона має відбуватися. Тут утеплені цокольні приміщення, фундамент – 60 сантиметрів від нульової відмітки під землю, дах утеплений. Тобто, ми одягли гімназію у таку “шубу”. Вікна – першого класу енергоефективності. Цей проєкт нам дає можливість зекономити від 40 до 50% коштів громади, що йдуть на опалення будівлі», – зазначає він. Пояснює, що на об’єктах, які утеплювали у 2016-2017 роках, економія становить 30-40%, оскільки нині вже застосовуються інші технології.

Олександр Бабич
Олександр Бабич

А ще, звісно, важливий комфорт для дітей, бо це була холодна школа. Якщо раніше у класах було від 14 до 16 градусів тепла, то нині 18-22 градуси, розповідає директорка гімназії Ірина Лобастова.

Олександр Бабич та Ірина Лобастова
Олександр Бабич та Ірина Лобастова

Журналістів проводять гімназією – пишатися мають чим. Ось замінили обладнання у їдальні (це не «Велике будівництво», але також на умовах співфінансування державного та місцевого бюджетів), за власні кошти відремонтували спортзал, туалети.

Поряд із гімназією – ясла-садок №2 «Посмішка» – яскрава різнокольорова будівля відрізняється від більш стриманого фасаду гімназії. Тут у 2020 році також провели комплексну термомодернізацію у межах «Великого будівництва», вартість робіт – близько 6 млн гривень, фінансування здійснювалось із Державного фонду регіонального розвитку та місцевого бюджету.

Директорка  «Посмішки» Світлана Темченко каже, що дуже чекали проєкту утеплення. «Дитячому садочку 32 роки, він побудований з білої цегли, й було прохолодно. Цієї зими в нас уперше в приміщенні 24-25 градусів тепла – такого ніколи не було. Звісно, батьки задоволені, діти можуть ходити в футболках. Такі умови, які й мають бути для дітей дошкільного віку», – каже вона. Садочок може прийняти 200 дітей, зараз тут 180 вихованців, працює 10 груп, так що мають резерв для відкриття додаткової групи. І це важливо, адже громада виросла – приєдналося 5 старостинських округів, тепер тут працює 14 шкіл і 9 садочків, музична школа.

Світлана Темченко
Світлана Темченко

Олександр Бабич каже, що навчилися залучати кошти з різних джерел для вирішення таких проблем – у громаді мають гарний досвід участі у грантових проєктах, тому в місті Гола Пристань завершать у 2021 році утеплення всіх шкіл і садочків. «Раніше у нас був грант на 881 тисячу євро – ми створили енергоефективний район, це передбачало термомодернізацію дитсадочка, школи та котельні. У 2021 році ми підписали грант на 580 тисяч євро – на термомодернізацію, бо школа №3 у нас залишилася без утеплення і є ще музична школа, де такі роботи треба провести», – каже голова Голопристанської територіальної громади.

А далі, пояснює, націлений на те, щоб проводити утеплення в інших сільських школах територіальної громади, залучаючи кошти з усіх можливих джерел, бо зекономлене можна направляти на розвиток соціальної сфери, адже делегованих повноважень у місцевого самоврядування багато, а коштів мало, каже він.

Ірина Староселець, Херсон – Гола Пристань

Фото автора та пресслужби Херсонської ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-