У Запоріжжі за допомогою «Великого будівництва» хочуть урятувати 140-річну будівлю

У Запоріжжі за допомогою «Великого будівництва» хочуть урятувати 140-річну будівлю

Укрінформ
Будівля запорізької студентської поліклініки, зведена у 1882 році, може стати одним з об’єктів національної програми Президента Володимира Зеленського “Велике будівництво”.

Про це у Фейсбуці повідомляє Відділ охорони культурної спадщини Запорізької міської ради, передає Укрінформ.

“До Міністерства культури та інформаційної політики України направлено заявку на участь у відборі проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, які будуть реалізовані в рамках програми “Велике будівництво”. Сподіваємось, що об'єкт пройде усі етапи відбору та ремонтно-реставраційні роботи на пам'ятці архітектури та містобудування, у якій мешкав заводчик Яков Бадовський, будуть завершені”, - йдеться у дописі.

Поліклініку зачинили на реконструкцію ще у вересні 2016 року. Місцева влада планувала за два роки відновити двоповерхову будівлю зсередини та перейти до фасадних робіт. Пройшло 5 років, і об’єкт все ж таки вирішили рятувати за державний кошт.

Читайте також: В Україні 80% пам'яток потребують серйозної реставрації - Ткаченко

Історія будівлі починається у 1880-1882 рр., тоді це був дохідний дім німецького промисловика Якова Бадовського, якому належав завод землекопних машин та знарядь. У 1917 році тут був розташований штаб Червоної гвардії та перший запорізький Ревком, від середини 50-х і до 1977 року приміщення було виставковою залою краєзнавчого музею. У 1977 році до “маєтку Бадовського” переїхала студентська поліклініка.

Будинок є пам'яткою архітектури національного значення.

Як повідомлялось, у 2021 році стартує масштабна програма "Велика реставрація", у межах якої планується до 2024 року реставрувати 150 історичних та культурних об’єктів по всій Україні.

Фото: Відділ охорони культурної спадщини Запорізької міськради, Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-