У Чернівцях одужала лікарка, яка вакцинувалася хворою на COVID-19

У Чернівцях одужала лікарка, яка вакцинувалася хворою на COVID-19

Укрінформ
У Чернівцях одужала лікарка, яка вакцинувалася від COVID-19 із симптомами хвороби, а наступного дня здала тест на коронавірус і отримала позитивний результат.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіла заступниця директора департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА Марія Поліщук.

"Це сталося майже місяць тому. Лікарка мала симптоми звичайної застуди, але дуже хотіла вакцинуватися. Після консультації з головою Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федором Лапієм, який сказав, що підвищена температура, як у неї, не є протипоказом до вакцинації, лікарка вирішила отримати щеплення. Оскільки наступного дня жінка продовжувала хворіти, вона здала ПЛР-тест. Він виявився позитивним", - сказала Поліщук.

Читайте також: У Криму окупанти розганяють чутки про відкриття адмінмежі для охочих вакцинуватися Sputnik V

Вона зазначила, що інфікована лікарка уже вилікувалася від COVID-19. Хворобу вона перенесла не у важкій формі, але кілька днів лікувалася у стаціонарі.

"Якщо хвороба була вже в організмі, вона все одно би розвинулась. З вакциною чи без. Жінка не важко хворіла, лежала, правда, в лікарні. Ми не гарантуємо, що таке не станеться. Таке може бути, тому що людина може бути в інкубаційному періоді. А вакцина не захищає з першого дня. Антитіла починають розвиватись на 7-14 день. Тобто їй мінімум потрібно перших два тижні", - пояснила заступниця директора департаменту охорони здоров’я.

За її словами, в обласній адміністрації стежать за розвитком цієї ситуації. Там запевняють, що людей попереджають про необхідність повідомлення сімейних лікарів у разі появи симптомів хвороби після щеплення.

Читайте також: Епідеміолог: Не буває жодного стану, при якому вакцинація протипоказана на 100%

Як повідомлялося, з початку вакцинації в Україні щеплено 137 026 осіб проти COVID-19. Серед них зареєстровано 590 несприятливих подій після імунізації, лише три пацієнти деякий час перебували під наглядом лікарів. Наразі всі вони здорові.

Вакцинація проти COVID-19 в Україні розпочалася 24 лютого 2021 року. Вона відбуватиметься в п’ять етапів. На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті. Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

Читайте також: МОЗ назвало причину смерті вакцинованої від коронавірусу військової ЗСУ

На сьогодні Україна отримала 500 тис. доз вакцини Covishield виробництва індійського Інституту сироватки крові. Ця вакцина схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров'я. Дозвіл на її використання також дали Велика Британія, Європейський Союз та Індія. В Україні вакцину зареєстрували 22 лютого 2021 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-