Водні ресурси України торік постраждали на 188 мільйонів – Держекоінспекція

Водні ресурси України торік постраждали на 188 мільйонів – Держекоінспекція

Укрінформ
Державна екологічна інспекція у 2020 році склала 3 777 протоколів про адміністративні правопорушення у сфері водних ресурсів, розрахувавши 188 млн грн збитків.

Як передає Укрінформ, про це у Всесвітній день водних ресурсів повідомила пресслужба Держекоінспекції.

«Упродовж 2020 року ДЕІ склала 3 777 протоколів про адміністративні правопорушення у сфері водних ресурсів, розрахувавши 188 мільйонів гривень збитків. Внаслідок скиду небезпечних речовин, недостатньо очищених стоків та засмічення річок Україні вже до 2050 року загрожує дефіцит питної води», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Держекоінспекція братиме участь в екологізації агропромислового комплексу

Як зазначив голова Держекоінспекції Андрій Мальований, у світі сьогодні близько 3,6 мільярда людей страждають від нестачі чистої питної води. Внаслідок зміни клімату і забруднення річок вже до 2050 року дефіцит ресурсу відчують близько 5 мільярдів жителів Землі. Проблема нестачі води може очікувати й Україну.

«За даними національної Гідрометслужби, концентрація токсичних сполук в українських річках в 30-40 разів перевищує гранично допустимі норми. Через це, згідно з прогнозами Інституту водних проблем і меліорації, вже до 2050 року Україні доведеться імпортувати питну воду», - зазначив Мальований.

Читайте також: Захист довкілля: в Україні планують запустити «електронного інспектора»

Посадовець підкреслив, що прісна вода – один із найважливіших складників довкілля, завдяки якому на Землі існує життя. Вода вважається відновлюваним ресурсом, однак, попри це, її запаси катастрофічно зменшуються.

«Захист водних ресурсів України має стати пріоритетним завданням, адже йдеться про життя мільйонів людей. І Держекоінспекція постійно працює над посиленням контролю у цій сфері. Зокрема, торік було підписано Меморандум про співпрацю з Держводагентством, в рамках якого працюємо над створенням системи оперативного спостереження за станом водних об'єктів», - зауважив керівник відомства.

Читайте також: Держекоінспекція торік отримала понад 2 тисячі звернень про екологічні порушення

За його словами, дуже важливу роль у збереженні чистої питної води відіграє кожен громадянин, адже заощаджуючи воду та прибираючи сміття з прибережних смуг, ми робимо вклад у спільне майбутнє.

Як повідомлялось, сьогодні відзначають Всесвітній день водних ресурсів, запроваджений Генеральною асамблеєю ООН у 1993 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-