Загибель журавлів: поліція патрулюватиме заповідник «Асканія Нова»

Загибель журавлів: поліція патрулюватиме заповідник «Асканія Нова»

Укрінформ
Поліція посилила заходи з попередження загибелі птахів у заповіднику «Асканія Нова» - відсьогодні екіпаж групи реагування здійснюватиме об’їзд земель, прилеглих до меж заповідника.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці поліція Херсонської області.

Зазначається, що інспектори контролюватимуть рух транспорту, задіяного для земельних робіт, і в разі сумнівів у безпечності матеріалів, що вноситимуться на полях, на місце буде терміново виїжджати слідчо-оперативна група та викликатимуться спеціалісти Держпродспоживслужби та екологічної сфери діяльності.

Як повідомляється, на сьогодні відділенням поліції №3, яке обслуговує територію колишнього Чаплинського району, розслідується два кримінальних провадження, відкритих за фактами виявлення мертвих птахів на території біосферного заповідника «Асканія Нова». Як повідомлялося, перший випадок стався на початку січня цього року. Останнє повідомлення надійшло до поліції два дні тому про загибель 5 сірих журавлів. Загалом від керівництва заповідника в поліцію надійшло 8 звернень про виявлення мертвими птахів різних видів, серед яких 406 особин, занесених в Червону книгу України.

Наразі в спеціалізованому інституті в Харкові тривають дослідження щодо встановлення причини смерті птахів. Основною версією є те, що вони загинули після вживання зерна з домішками отрути від гризунів. Протруєне зерно, можливо, використовується місцевими сільгоспвиробниками для збереження озимих від польових мишей, зазначають у поліції.

Читайте також: Зерно з хімікатами і дірки в законодавстві: чому в «Асканії-Новій» гинуть птахи

Як повідомив начальник місцевого відділення поліції Сергій Ященко, розслідування кримінальних проваджень, відкритих за ч. 2 ст. 239 Кримінального кодексу України «Забруднення або псування земель», перебуває на контролі керівництва обласної поліції. У рамках досудового розслідування поліцейськими у співпраці з представниками Держпродспоживслужби та екологічної інспекціі вже були перевірені ряд фермерських господарств, землі яких прилягають до меж заповідника. Були взяті проби ґрунту та виявленого на ньому зерна для проведення експертиз на кількісний вміст отрутохімікатів. Наразі дослідження ще тривають.

Як повідомляв Укрінформ, через загибель птахів у січні-березні 2021 р. рішенням регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 17 березня аграріям рекомендували призупинити на три тижні застосування в 40-кілометровій зоні, прилеглій до Біосферного заповідника «Асканія-Нова», пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродіфакуму, що використовуються для боротьби з гризунами.

Фото: Поліція Херсонської області

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-