Застосування пестицидів та отрут: навколо заповідників пропонують створити «буферні зони»

Застосування пестицидів та отрут: навколо заповідників пропонують створити «буферні зони»

Укрінформ
Широке використання біологічних препаратів для боротьби з гризунами, тобто, безпечної отрути, у природоохоронних зонах може допомогти у захисті довкілля, оскільки такі препарати мають чітку вибіркову патогенність і шкодять лише гризунам, а не призводять до загибелі інших тварин та птахів.

Як передає Укрінформ, про це заявила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька під час круглого столу «Проблемні питання, які виникають під час застосування засобів захисту рослин».

Під час круглого столу, зокрема, обговорювалося питання загибелі птахів у біосферному заповіднику «Асканія-Нова». З початку року в заповіднику загинуло близько 1500 птахів 18 різних видів. Причина – отруєння птахів бродіфакумом, що застосовується як отрута проти всіх видів гризунів. Бродіфакум знайшли і в протруєному зерні з полів біля «Асканії-Нова», і в печінці загиблих птахів.

«Спеціалісти Держпродспоживслужби в ситуації із масовою загибеллю птахів спрацювали фахово та оперативно – були відібрані проби, проведені всі необхідні аналізи та перевірки. Ми зробили все, що в наших силах та нашій компетенції і передали інформацію відповідним органам», - зазначила Магалецька.

Вона також зауважила, що українське законодавство у сфері захисту рослин є недосконалим та потребує узгодженості із вимогами ЄС. Зараз у Верховній Раді розглядаються проєкти законів «Про вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами» та «Про захист рослин». Вони включають багато важливих норм, які можуть допомогти змінити ситуацію в цій сфері на краще.

Глава Держпродспоживслужби також вважає, що доцільно було б створити особливі умови роботи з пестицидами для «буферних зон» навколо заповідників.

Читайте також: Зерно з хімікатами і дірки в законодавстві: чому в «Асканії-Новій» гинуть птахи

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Херсонській області було проведено позапланові перевірки 49 господарств, що безпосередньо здійснюють свою діяльність у межах Біосферного заповідника «Асканія-Нова», з виїздом на поля підприємств. У 27 господарствах були виявлені порушення законодавства у сфері захисту рослин, а саме: відсутність допусків (посвідчень) на право роботи з пестицидами та агрохімікатами, журналів обліку пестицидів та агрохімікатів. Зазначеним суб’єктам господарювання надано приписи щодо усунення виявлених порушень.

Крім того, на засіданні Херсонської регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій було прийнято рішення починаючи з 18 березня призупинити на три тижні (період сезонної міграції птахів) застосування в 40 кілометровій зоні прилеглій до «Асканія-Нова» пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродифакуму, що використовуються для боротьби з гризунами. При цьому аграрії мають прибрати протруєне зерно з полів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-