Програма медгарантій передбачає три пакети з психіатричної допомоги - МОЗ

Програма медгарантій передбачає три пакети з психіатричної допомоги - МОЗ

Укрінформ
У Програмі медичних гарантій (ПМГ), яка розпочнеться з 1 квітня, передбачено три пакети з надання психіатричної допомоги, зокрема планується запровадити надання психіатричної допомоги мультидисциплінарними мобільними командами.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу повідомила заступник міністра охорони здоров'я Ірина Микичак.

"У 2021 році у межах Програми державних фінансових гарантій Національна служба здоров'я буде контактувати наступні договори: стаціонарна психіатрична допомога дорослим і дітям, яка оплачуватиметься за глобальною ставкою з урахуванням коригувальних коефіцієнтів відповідно до нозологій; лікування осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів з використанням препаратів замісної підтримувальної терапії, яка оплачуватиметься за глобальною ставкою; психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами”, - сказала Микичак.

Читайте також: У проєкт програми медгарантій-2021 заклали COVID-вакцинацію

Остання послуга, за її словами, це новий пакет медичних послуг, який оплачуватиметься за глобальною ставкою з урахуванням навантаженості на команду. Впровадження цього пакету дасть змогу підвищити доступність допомоги пацієнтам коштом децентралізації та розвитку стаціонару замінних форм допомоги.

"Тобто створюється система кризового консультування, поліпшення надання послуг на рівні первинної медичної допомоги, наближення психіатричної допомоги до пацієнта і забезпечення розвитку мультидисциплінарної команди та міжгалузевого співробітництва в інтересах пацієнта", - уточнила Микичак.

Читайте також: Програма медгарантій: на лікування COVID-19 виділили 10 мільярдів

Також, за її інформацією, зараз триває погодження наказу МОЗ щодо затвердження орієнтовного положення про мобільну мультидисциплінарну команду з надання психіатричної допомоги.

“Цей наказ регламентує і визначає усі принципи діяльності, порядок утворення та основні засади організації роботи мобільної мультидисциплінарної команди для забезпечення доступності удосконалення послуг з охорони психічного здоров'я”, - поінформувала Микичак.

Читайте також: МОЗ включив у Програму медгарантій мобільні психіатричні бригади

Всього планується в рамках взаємодії МОЗ та ВООЗ підготовка до 195 таких команд.

Інформація про тарифи, вартість такої допомоги розміщена на сайті Національної служби здоров'я. Договори будуть укладені з усіма медзакладами, які відповідають вимогам цих пакетів.

Заступник міністра нагадала, що у 2020 році в межах Програми фінансових гарантій на фінансування 364 закладів, що надавали стаціонарну, амбулаторну психіатричну допомогу у денних стаціонарах, замісну підтримуючу терапію, загалом було спрямовано 2 млрд 803 млн грн державного фінансування, або 3% від обсягу ПМГ. З них 824 млн грн профінансовано за пакетами так званого перехідного фінансування забезпечення надання медичних послуг закладами охорони здоров'я.

Читайте також: У Програмі медгарантій підвищили тарифи на лікування онкохворих

Як повідомляв Укрінформ, з 1 квітня 2021 року вступає в дію Програма медичних гарантій на 2021 рік. Загалом в ПМГ передбачено 35 пакетів медичних послуг. На програму в держбюджеті передбачено 123 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-