Загибель птахів: на Херсонщині рекомендували обмежити використання пестицидів

Загибель птахів: на Херсонщині рекомендували обмежити використання пестицидів

Укрінформ
На Херсонщині аграріям рекомендували призупинити на три тижні застосування в 40-кілометровій зоні, прилеглій до Біосферного заповідника «Асканія-Нова», пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродіфакуму, що використовуються для боротьби з гризунами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє офіційний сайт Херсонської ОДА з посиланням на рішення регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

«Комісією прийнято рішення рекомендувати підприємствам, а також громадянам, що мають у власності та в користуванні земельні ділянки, починаючи з 18 березня 2021 року призупинити на три тижні застосування в 40 км зоні прилеглій до Біосферного заповідника «Асканія-Нова» пестицидів групи родентициди, а також препаратів на основі бродифакуму, що використовуються для боротьби з гризунами», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що в.о. начальника ГУ Держпродспоживслужби в області Наталя Клим доповіла, що на території одного з фермерських господарств у Каховському районі було зафіксовано розкидане зерно синього кольору. Його вилучено фахівцями Держпродспоживслужби разом з правоохоронцями та буде долучено до кримінальної справи.

Читайте також: На Херсонщині знову гинуть червонокнижні птахи – директор «Асканії-Нової»

Як повідомляв Укрінформ, на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова» у січні 2021 року загинули журавлі. За однією з версій слідчих, птахи могли гинути через оброблене хімікатами зерно, яке посіяли фермери на навколишніх полях. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 «Забруднення або псування земель» Кримінального кодексу.

23 лютого до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надійшло повідомлення від директора заповідника «Асканія-Нова» про нові випадки загибелі птахів. Фахівці Чаплинського управління Держпродспоживслужби у дендропарку та озерах на території зоопарку виявили 187 трупів птахів, серед них червонокнижну качку огар.

Починаючи з 24 лютого на території заповідника загинули ще 369 перелітних птахів. Лабораторними дослідженнями підтверджено, що причиною загибелі даних птахів у лютому є препарат на основі бродіфакуму.

Водночас, як зазначають у Держпродспоживслужбі, препарат, від якого гинуть птахи, дозволений до використання в Україні, норми, які регламентували б внесення таких препаратів, відсутні.

16 березня на Херсонщині знову загинули 18 сірих журавлів і 20 огарів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-