Бюджети громад Кіровоградщини торік зросли на 6,5%

Бюджети громад Кіровоградщини торік зросли на 6,5%

Децентралізація
Укрінформ
Надходження до бюджетів громад Кіровоградської області з прямими міжбюджетними відносинами торік становили 936 млн гривень, що на 6,5% більше за показники 2019 року.

Про це йдеться у пресрелізі Кіровоградського регіонального офісу Програми "U-LEAD з Європою", який є у розпорядженні Укрінформу.

"Понад 936 млн гривень надійшло у 2020 році до загальних фондів місцевих бюджетів 21 територіальної громади Кіровоградської області, що мали прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом минулого року. Порівняно з надходженнями 2019 року цей показник виріс на 57,2 млн гривень, або на 6,5%", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що лідерами серед територіальних громад щодо зростання доходів порівняно з 2019 роком є Помічнянська (+15,2%), Тишківська (+14,5%) та Приютівська (+13,2%) громади.

У регіональному офісі Програми "U-LEAD з Європою" зауважують, що головними джерелами наповнення місцевих бюджетів територіальних громад є податок на доходи фізичних осіб, плата за землю та єдиний податок. Так, ПДФО за 2020 рік, який отримала 21 територіальна громада Кіровоградщини, становив 526,4 млн гривень, що дорівнює 56,2% від загальної суми власних доходів. Плата за землю склала 183,6 млн гривень (19,6% власних доходів), єдиний податок –127,9 млн гривень (13,7% власних доходів).

"За результатами рейтингу фінансових показників бюджетів громад України за 2020 рік громади Кіровоградщини, які мали прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом у 2020 році, продемонстрували гідні результати", - повідомили в Кіровоградському регіональному офісі

Там зауважили, що фінансовий показник власних доходів у розрахунку на 1 мешканця громади у 2020 році в середньому по територіальних громадах Кіровоградщини склав 7094 грн. Лідером за цим показником є Петрівська територіальна громада – 13 189 гривень на одного мешканця, в якої цей показник майже в 1,8 раза більший за середній по громадах Кіровоградщини. Найменший показник у Великоандрусівській громаді – 3100 грн.

За даними регіонального офісу, у середньому по громадах Кіровоградської області питома вага капітальних видатків у загальній сумі видатків становить 11,5%. Саме капітальні видатки великою мірою відображають спроможність територіальних громад забезпечувати соціально-економічний розвиток, можливості для реалізації проєктів інфраструктурного розвитку та впроваджувати бюджети розвитку, а не утримання наявної інфраструктури та соціально-економічних об'єктів.

Читайте також: Словенія приєдналася до Програми «U-LEAD з Європою» в Україні

Крім того, повідомляється, що в середньому по громадах Кіровоградської області питома вага заробітної плати у видатках загального фонду становить 68,2%. Тобто на утримання працівників, які працюють в усіх галузях бюджету громад, йде значна частина коштів.

Згідно з даними Програми "U-LEAD з Європою", видатки на одного мешканця в середньому по тергромадах Кіровоградщини становили 8014 грн.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає потребам громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-