«Британський» штам коронавірусу завезли на Закарпаття ще взимку - епідеміолог

«Британський» штам коронавірусу завезли на Закарпаття ще взимку - епідеміолог

Ексклюзив
Укрінформ
Інформація Центру громадського здоров'я про виявлений «британський» штам коронавірусу на Закарпатті мала б спонукати населення дотримуватися самоізоляції та карантину. До того ж новий штам «було завезено» в область ще взимку.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу повідомила завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського лабораторного центру МОЗ України Вікторія Тимчик.

За її словами, на тактику лікування коронавірусної хвороби інформація про підтверджений «британський» штам не впливатиме.

Читайте також: Експерт МОЗ: на Закарпатті - найгірше забезпечення киснем COVID-ліжок по країні

«Ми знаємо, що цей штам коронавірусу в область був завезений, за нашими гіпотезами це відбулося ще взимку, перед тим масштабним стрибком захворюваності в лютому. Дійсно, ми спостерігаємо трошки іншу клінічну картину перебігу хвороби, викликаної коронавірусом. Маємо інакшу симптоматику, більше важких форм захворювання і значно більшу кількість виявлених випадків у порівнянні з піком другої хвилі коронавірусу, який в області був минулої осені, 2020-го року», - зазначила Тимчик.

Що стосується решти, пояснила епідеміолог, в області і так посилений карантин — Закарпаття перебуває в червоній зоні з 8 березня, не працює сектор громадського харчування, не їздить громадський транспорт та обмежена торгівля.

«Єдине, ця інформація про «британський» штам мала би вплинути на свідомість населення і спонукати людей більше дотримуватися карантинних норм: не порушувати самоізоляцію та масковий режим, не проводити сімейних святкувань — адже доведено, що «британський» штам коронавірусу має значно більше поширення за інші штами», - наголосила Тимчик.

Читайте також: На Закарпатті презентували два рентген-кабінети, розроблені для гірських областей

Утім, на самосвідомість закарпатців в регіоні не надто покладаються. Відтак, в області розпочали роботу мобільні групи, котрі перевіряють дотримання самоізоляції громадянами.

Це потрібно для того, аби попередити подальше поширення вірусу, зазначила Тимчик.

Як раніше повідомляв Укрінформ, 15 березня 2021 року вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я отримала результати секвенування решти 152 зразків із 200 відправлених на дослідження до лабораторії на базі клініки «Шаріте». На територіях Вінницької (4 зразки) та Закарпатської (2 зразки) областей виявлено циркуляцію мутованих штамів, які мають британське походження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-