У Запоріжжі під час будівництва випадково знайшли підземний тунель

У Запоріжжі під час будівництва випадково знайшли підземний тунель

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі під час будівництва житлового комплексу в районі Набережної магістралі будівельники знайшли підземний хід. 

Про знахідку повідомили археологів, які буквально за ніч з'ясували, що ж це за об'єкт.

Як розповів кореспонденту Укрінформу науковий співробітник національного заповідника «Хортиця» Олег Тубольцев, знайдений тунель - колишня котельня і вугільний склад.

"При обстеженні котловану на Набережній нам вдалося з'ясувати, що будівельники знайшли залишки котельні. Уже при більш детальному обстеженні, ми побачили залишки труби, вугільний склад і саму котельню. Весь цей майданчик був досить великий: труба діаметром 5 метрів і повністю бетонна з арматурою всередині", - говорить Тубольцев.

Читайте також: «Меч вікінгів» і казан германського короля: у Львові представили «Скарби Галичини»

За словами археологів, такі котельні характерні для періоду 30-50-х років минулого століття.

"Тут же велося активне будівництво ДніпроГЕС, заводів, промислових об'єктів. Найімовірніше, котельня обслуговувала проммайданчик. Хоча це була околиця села Вознесенка, можливо і його обслуговувала", - говорить Тубольцев.

Знайдений "тунель" історичної цінності не має, але археологи та історики зазначають, що в даному випадку дуже цінний той факт, що будівельники повідомили про знахідку.

Читайте також: На Рівненщину передали копію «Королевського Євангелія», написаного у 1401 році

"Дуже важливо реагувати на подібні випадки. Ми сто разів можемо зреагувати, як сьогодні, але рано чи пізно можемо знайти унікальні речі. Досить згадати, наприклад, як у 50-х у Мелітопольському районі при будівництві льоху випадково знайшли курган. Як потім з'ясувалося - один з найбільших скіфських курганів України, в якому серед монет, прикрас знайшли унікальне золоте греко-скіфське карбування", - говорить завідувач інформаційно-видавничого відділу Національного заповідника "Хортиця" В'ячеслав Зайцев.

Наукові співробітники кажуть, що дуже багато важливих об'єктів руйнується під час будівельних робіт якраз через те, що про них замовчують.

Фото надані інформаційно-видавничим відділом Національного заповідника "Хортиця"

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-