Вибори мера Харкова можуть відбутися 31 жовтня – Корнієнко

Вибори мера Харкова можуть відбутися 31 жовтня – Корнієнко

Укрінформ
Вибори мера Харкова можуть відбутися в останню неділю жовтня, відповідний проєкт постанови Верховна Рада розгляне на поточному або наступному пленарному тижні.

Про це повідомив голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко на брифінгу після засідання фракції "СН" в понеділок, передає кореспондент Укрінформу.

"Сама постанова про проголошення виборів у Харкові - вона буде в середу у нас в комітеті (з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, - ред.), далі вона може йти в зал. Немає термінової необхідності її приймати з точки зору процедури проведення виборів, тому що наступні вибори, на які вона потрапляє - це може бути остання неділя жовтня. Але треба, щоб постанова була проголосована не пізніше, ніж за 60 днів - це остання неділя, відповідно, серпня. Тобто до кінця цієї сесії, до липня, в нас є цей часовий проміжок, щоб її прийняти. Але ми будемо послідовні і я думаю, як тільки комітет в середу прийме, вона готова виходити в зал. На цьому пленарному тижні - може ні, а от на наступному - точно так", - розповів Корнієнко.

Він нагадав, що комітет не міг розглянути дане питання раніше, оскільки не була повністю дотримана відповідна процедура.

Читайте також: Вибори мера Харкова відбудуться восени - ОП

"Чому було так важливо витримати процедуру? Тому що виборчі процеси можуть бути оскаржені і оскарження виборчих процесів іде по особливій швидкій процедурі в судах. І ми могли б мати ситуацію, я вважаю, не дуже доречну, коли посередині виборчого процесу, коли він уже йде, рішенням якогось суду місцевого у нас був би зупинений виборчий процес - вже витрачені кошти, створені комісії, люди чекають виборів і тут якийсь суд зупиняє, тому що не витримана процедура і немає рішення міської ради про визнання факту смерті, це треба по закону", - зазначив депутат.

Корнієнко додав, що Харківська міська рада "проявила добру волю", прийнявши до відома факт смерті Геннадія Кернеса і припинивши його повноваження як мера. "Але вона його все одно прийняла пізніше, ніж відбулися такі дуже масові похорони пана Кернеса. А якби Харківська міська рада продовжувала, наприклад, не приймати це рішення, у нас, фактично, була б відсутня документальна підстава (для оголошення виборів мера Харкова - ред.), але факт смерті всі розуміють", - зазначив Корнієнко.

Депутат додав, що він з колегами з партії "Голос" подав законопроєкт, щоб це виправити.

"Ми з колегами з партії "Голос" подали закнопроєкт днями про те, що таке рішення (про визнання факту смерті міського голови і припинення його повноважень, - ред.) в майбутньому не треба буде - що коли людина померла, це фіксується, як і в нормальному житті, фактом довідки про смерть, а не рішенням ради. Тому що, зрозуміло, це простір для політичної маніпуляції", - зауважив Корнієнко.

Як повідомляв Укрінформ, 17 березня, Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади і місцевого самоврядування розгляне питання про призначення виборів мера Харкова.

24 лютого депутати Харківської міської ради достроково припинили повноваження мера Харкова Геннадія Кернеса у зв'язку з його смертю в ніч на 17 грудня 2020 року в берлінській клініці «Шаріте».

Зараз обов'язки міського голови Харкова тимчасово виконує секретар Харківської міськради Ігор Терехов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-