У Харкові екоактивісти вимагали повної зупинки коксового заводу

У Харкові екоактивісти вимагали повної зупинки коксового заводу

Фото
Укрінформ
Біля будівлі Другого апеляційного адміністративного суду у Харкові, де призначено розгляд скарги коксового заводу "Новомет" на рішення суду першої інстанції про призупинення діяльності заводу через шкідливі викиди в атмосферу, пройшов пікет екоактивістів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

На акції були присутні близько пів сотні активістів міських екологічних організацій "Зелений фронт" та "Печеніги", а також партій "Європейська солідарність" та "Національний корпус".

Харків’яни пікетували апеляційний суд з вимогою закрити Коксохім / Фото: В'ячеслав Мадієвський. Укрінформ

"Це не перший пікет з приводу коксового заводу. Ми зібралися, щоб привернути увагу містян і до проблеми підприємства, яке не має захисних фільтрів і труїть повітря викидами, і до судового процесу, який може затягнутися, у чому зацікавлено керівництво заводу. Незважаючи на рішення першої інстанції - Харківського окружного адміністративного суду - про тимчасове призупинення діяльності заводу, він продовжує працювати", - зазначив на пікеті голова ГО "Печеніги" Сергій Шапаренко.

За його словами, датчики громадського моніторингу атмосфери, які встановлено на території житлових мікрорайонів біля заводу, показують значне перевищення норм забруднення атмосфери.

Читайте також: Депутати Харківської міськради звернулися до керівників країни щодо «Коксохіму»

Пікет тривав протягом години. Пікетувальники розійшлися після оголошення про перенесення засідання суду на 24 березня через те, що перед початком засідання екозахисники передали до суду подання із вимогою зупинити завод, і на ознайомлення з ним потрібен час.

Прессекретар суду Наталія Мухутдинова у коментарі кореспонденту Укрінформу повідомила, що представники заводу на розгляд своєї ж апеляції не з’явилися.

"Засідання суду перенесено на 24 березня. Тому є причини. Представники заводу на розгляд своєї ж апеляції не з’явилися. До того ж, у суд подано ще одну скаргу у рамках цієї ж справи від третьої особи. Суддя прийняв рішення про перенесення засідання, бо йому потрібен час для ознайомлення з новою скаргою", - зазначила прессекретар.

Представники Державної екоінспекції в Харківській області, а також прокурор, від коментарів відмовились.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого чергова сесія Харківської міської ради звернулася до Президента України Володимира Зеленського, керівництва ВР, Державної екоінспекції України та Харківської обласної прокуратури з вимогою вирішити питання щодо закриття коксового заводу "Новомет".

27 січня ТОВ "Коксовий завод "Новомет" оскаржив рішення Харківського окружного адміністративного суду від 7 грудня 2020 року, яке зобов’язало підприємство тимчасово зупинити виробництво коксу та кам’яновугільної смоли до отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

31 cерпня біля Харківської ОДА відбувся пікет. Також екоактивісти перекрили дорогу біля заводу, щоб привернути увагу влади до ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-