В Харкові презентували фільм та книгу про нацгвардійця Марківа

В Харкові презентували фільм та книгу про нацгвардійця Марківа

Фото
Укрінформ
Документальний фільм «Позивний Італієць» та книгу "Віталій Марків" презентовано за участі нацгвардійця та авторів фільму і книги в Харківській національній академії Національної гвардії України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Національна гвардія України – єдина родина, в якій заведено допомагати один одному на всіх рівнях та боротися за кожного побратима, а фільм, який привезла творча група, яскравий тому приклад, тому, що головний герой - це, перш за все, військовослужбовець Нацгвардії України", - зазначив на відкритті презентації начальник Академії Нацгвардії генерал-лейтенант Сергій Соколовський.

За словами режисера та автора ідеї фільму, директора Департаменту комунікації НГУ Артема Шевченка, документальний фільм «Позивний «Італієць»» було створено, щоб правдиво показати особливості справи в італійському суді нацгвардійця Віталія Марківа та звернути увагу на важливість інформаційної протидії: "Цю історію я пропустив через себе, адже познайомився з Віталієм під час бойових дій під Слов"янськом у травні 2014 року, і близько 60% матеріалу зняв сам".

Читайте також: У Києві відбувся допрем’єрний показ фільму «Позивний Італієць» про нацгвардійця Марківа

"Для мене ця презентація - можливість особисто розповісти як офіцерам, так і курсантам про прецедент, який увійшов у історію. Це перший випадок в Україн, бо боротьба розпочалася з моменту мого затримання. Протягом всього судового процесу я відчував величезну підтримку від побратимів, української влади, журналістів - і це наша суспільна перемога", - підкреслив на брифінгу після показу фільму сам Марків.

За словами директора харківського видавництва "Фоліо" Олександра Красовицького, книга "Віталій Марків" написана ще до судового рішення: "Вона максимально правдива і видана вийшла українською, російською, італійського, англійською мовами".

Читайте також: Посольство України в Італії заперечує закиди ЗМІ про «приховування доказів» у справі Марківа

Автограф-сесія відбулася на заході біля фотовиставки, присвяченої батальйону оперативного призначення імені генерала Сергія Кульчицького, де служив старшина Віталій Марків.

В Харкові презентували фільм та книгу про нацгвардійця Віталія Марківа // Фото: В’ячеслав Мадієвський. Укрінформ

Книга надрукована на замовлення державного підприємства "Центр захисту інформаційного простору України" за результатами відкритих творчих конкурсів Міністерства культури та інформаційної політики України.

Як повідомляв Укрінформ, 30 червня 2017 року в Італії затримали нацгвардійця Віталія Марківа за підозрою у причетності до загибелі італійського фоторепортера Рокеллі і його перекладача росіянина Миронова у Слов'янську в травні 2014 року.

У липні 2019 року суд міста Павія виніс вирок Марківу, засудивши його до 24 років позбавлення волі.

Читайте також: Справа Марківа провалилася в Італії, тепер РФ хоче використати Інтерпол - МВС

В серпні 2020 року Національна поліція України в рамках розслідування кримінального провадження за фактом загибелі італійського фотокореспондента провела низку слідчих дій на місці подій, в Слов’янську і на горі Карачун, та отримала докази невинуватості Віталія Марківа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-