Організоване вивчення української: співробітники «Миколаївводоканалу» сіли за парти

Організоване вивчення української: співробітники «Миколаївводоканалу» сіли за парти

Фото
Укрінформ
МКП «Миколаївводоканал» став першим підприємством області, де організовано курси з вивчення української мови для співробітників безпосередньо на виробництві.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у пресслужбі «Миколаївводоканалу».

«Як відомо, 16 січня 2021 року набула чинності ст. 30 закону, яка передбачає надання інформації та послуг українською мовою у сфері обслуговування. Коли ми прослуховували спілкування з нашими абонентами, яке записується, то стало зрозуміло, що наші працівники мають певні проблеми у спілкуванні державною мовою. Отож у генерального директора нашого підприємства Бориса Дуденка виникла ідея організувати вивчення мови. За допомогою звернулися до Тараса Креміня (Уповноваженого із захисту державної мови - ред.), з яким раніше співпрацювали в інших проєктах», - розповіла прессекретар «Миколаївводоканалу» Ірина Крісанова.

Вона стверджує, що коли опитували працівників, чи хотіли б вони навчатися української мови, то ті охоче погоджувалися. А коли почали набирати групи, з'ясувалося, що охочих набагато більше, ніж 100 людей, як це було заплановано.

Курси проходять на території підприємства в робочий час. Вони безкоштовні для слухачів, бо всі витрати взяла на себе адміністрація водоканалу.

Допомагають підвищити рівень володіння державною мовою працівникам підприємства фахівці кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (МОІППО). Вони розробили цикл тренінгів «Говоримо українською», спрямованих на вдосконалення мовної компетентності.

Читайте також: Президент вважає, що українська мова зараз повністю захищена

«Ми вже маємо досвід у цій сфері, бо проводили тренінги для вчителів із російською мовою навчання та співробітників обласного краєзнавчого музею. При перших зустрічах стало зрозуміло, що працівники водоканалу є саме тією аудиторією, де люди хочуть навчатися. Ми розробили для них програму на 30 годин, складену з акцентом на мовлення, щоб люди вміли правильно вимовляти слова, ставити наголоси тощо. Заняття проводять досвідчені тренери, які враховують специфіку роботи саме у цій галузі», - повідомила кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри Галина Гич.

За її словами, подібні заходи спрямовані не лише на те, щоб обслуговувати державною мовою клієнтів, як того вимагає закон. Ще одна мета - підтримати любов до власної мови, показати, що є багато можливостей удосконалювати рівень володіння нею. Щоб люди не лише говорили, а й читали українською.

Методист кафедри Діна Діордіца стверджує, що дана аудиторія справді зацікавлена у вивченні та удосконаленні української. «Щоправда, дехто скаржиться, що має певний психологічний бар'єр, щоб почати говорити. Тож ми це врахували і внесли до програми зустрічі з психологом, який допоможе здолати дані труднощі», - впевнена тренер.

Читайте також: Українська мова у сфері послуг ніяк не обмежує прав споживачів - ОП

Одна зі слухачок курсів – інженер-інформатор абонентського відділу Світлана Жеріт розповіла, що вони з колегами із задоволенням зголосилися відвідувати навчання, як тільки дізналися про нього. «Адже ми щодня спілкуємося з людьми, тож хочемо робити це грамотно і красиво. Я родом із Криму, але вже багато років живу в Миколаєві. В основному спілкувалася російською, але було чимало моментів, де я відчувала, що маю знати державну. І ось нарешті я цього навчуся. Думаю, що з нашими освіченими професійними тренерами це буде нескладно», - додала Жеріт.

На думку Уповноваженого з захисту державної мови Тараса Креміня, співпраця МКП «Миколаївводоканал» та Миколаївського ОІППО - яскравий приклад того, як треба популяризувати рідну мову та забезпечувати кожного громадянина кращими послугами.

«Миколаївводоканал» - серед локомотивів реформ як у сфері житлово-комунального господарства, так і перших підприємств України, які успішно навчаються українському діловому мовленню. Такі приклади важливі як для російськомовного півдня нашої держави, так і країни в цілому. Адже там, де місцева влада, комунальні підприємства чи окремі суб’єкти господарювання ідуть назустріч запитам суспільства, вже зовсім скоро ми не матимемо проблем із відмовами обслуговувати громадян країни державною», - впевнений Кремінь.

Після завершення курсів їх слухачі отримають відповідні сертифікати, які можуть використати і для працевлаштування в інших сферах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-