Видобуток газу на Юзівському родовищі: фахівці оцінять вплив на екологію Донеччини

Видобуток газу на Юзівському родовищі: фахівці оцінять вплив на екологію Донеччини

Укрінформ
Голова Донецької ОДА Павло Кириленко надіслав запит в Інститут геології надр, щоб отримати документи, які дозволять оцінити вплив на екологію Донецької області видобутку газу, який здійснюється на території Юзівського родовища в сусідній Харківській області.

Про це він розповів у програмі «На самом деле: Донбасс» на телеканалі «Дом», передає Укрінформ.

Кириленко акцентував, що на території Донецької області газ не видобувається. Роботи відбуваються в селищі Студенок в Харківській області. Цей район межує з територією Святогірської об'єднаної територіальної громади.

«Державне підприємство «Укргазвидобування» отримало ліцензію на видобуток газу, буріння свердловин на території Юзівського родовища. Це газ сланцевих порід, який розташований в Юзівському родовищі, на території Харківської області. Пробурили сім свердловин. З них три були визнані нефункціональними через малі обсяги газу, їх недоцільно використовувати. А чотири — в робочій стадії», — пояснив Кириленко.

Глава ДонОДА запевнив, що ліцензіат здійснює роботи «з усіма відповідними дозвільними документами».

Проте жителі Донецької області, особливо її північної частини, стурбовані впливом видобутку на екологію регіону.

«Приблизно тиждень тому я підписав запит в Інститут геології надр (Івано-Франківськ), щоб для оцінки ситуації отримати всі викопіювання, карти. Після отримання відповіді фахівці зможуть чітко сказати — чи є ризики навколишньому середовищу Донецької області. Щойно будуть навіть попередні висновки, ми їх озвучимо», — сказав Кириленко.

Як повідомляв Укрінформ, НАК «НафтогазУкраїни» та НАК «Надра України» 18 грудня 2020 року підписали договір купівлі-продажу «Надра Юзівська», що фактично розблоковує реалізацію угоди про розподіл вуглеводнів на Юзівській ділянці, розташованій у Донецькій та Харківській областях.

Крім того, Нафтогаз уклав договір про придбання 1% статутного капіталу ТОВ «Надра Юзівська», який належить дочірньому підприємству НАК «Надра України» «Український геологічний науково-виробничий центр». Внаслідок чого Нафтогаз стане єдиним власником «Надра Юзівська».

Юзівська ділянка розташована в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької та Харківської областей. Площа ділянки — 7,9 тис. кв. км.

У січні 2013 року компанія Shell і ТОВ «Надра Юзівська» підписали угоду про розподіл продукції (УРП) на пошук, розвідку і видобуток вуглеводнів на Юзівській площі (Харківська і Донецька області). Наприкінці 2014-го в Shell заявили, що досягти бажаного прогресу в розвідці Юзівського родовища газу не вдалося через бойові дії на Донбасі, а у вересні 2015 року Shell остаточно вийшла з УРП.

Читайте також: Нафтогаз підписав договір про купівлю Юзівської площі

У липні 2016 року нідерландська Yuzgaz стала переможцем конкурсу із залучення інвестора для реалізації УРП з видобутку вуглеводнів у межах Юзівської площі. У грудні 2018 року Кабінет Міністрів схвалив передачу 90% прав і обов'язків ТОВ «Надра Юзівська» в УРП щодо Юзівської площі на користь компанії Yuzgaz з інвестором-оператором проєкту в особі словацької Nafta a.s.

У грудні 2019 року голова Державної служби геології та надр Роман Опімах повідомив, що словацька Nafta a.s., яка належить холдингу EPH Group, відмовилася від участі в проєкті, але пізніше EPH розмістило повідомлення про збереження інтересу до розробки площі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-