«Донецькоблгаз» озвучив власну версію припинення поставок газу

«Донецькоблгаз» озвучив власну версію припинення поставок газу

Укрінформ
ПАТ "Донецькоблгаз" неодноразово зверталось до Кабміну, НКРЕКП та обласної влади з приводу того, що "Донецьктеплокомуненерго" щодня здійснює несанкціонований безоплатний відбір природного газу з газотранспортної системи України на суму понад 9 мільйонів гривень. 

Як передає Укрінформ, таке пояснення розміщено на сайті "Донецькоблгазу".

ПАТ "Донецькоблгаз" неодноразово зверталось до Прем’єр-міністра України Д.А. Шмигаля, НАК «Нафтогаз України», НКРЕКП та очільника Донецької області щодо відсутності постачальника природного газу у найбільшого в Донецькій області теплогенеруючого підприємства та можливі наслідки.

"Всі звернення ПАТ "Донецькоблгаз" були проігноровані всіма державними та місцевими органами влади. Внаслідок вказаних дій керівництва Донецької області щодня з боку ОКП "Донецьктеплокомуненерго" здійснюється несанкціонований (без наявного постачальника та власного ресурсу, номінації) відбір природного газу з газотранспортної системи України на суму понад 9 мільйонів гривень щодоби. Вказані збитки автоматично перекладаються на ПАТ "Донецькоблгаз", оскільки саме наше підприємство відповідно до чинного законодавства має припинити несанкціоноване споживання природного газу з боку ОКП "Донецьктеплокомуненерго", але через силову протидію з боку керівництва Донецької області – ПАТ "Донецькоблгаз" вимушено зобов’язують взяти на себе борги місцевого бюджету", - йдеться в повідомленні.

Також, наголошується, що, не дивлячись на всі звернення ПАТ "Донецькоблгаз" та запевнення очільника Донецької області, постачальник природного газу в ОКП "Донецьктеплокомуненерго" через 4 дні так і не з’явився, а погашення заборгованості перед НАК "Нафтогаз України" ані з місцевого бюджету, ані з боку ОКП "Донецьктеплокомуненерго" не відбулося.

Як пояснюють в облгазі, із самого початку і до теперішнього моменту працівникам "Донецькоблгаз" погрожували невстановлені особи.

"Із самого початку робіт технічним працівникам ПАТ "Донецькоблгаз" погрожували невстановлені особи, а з ночі 7 березня 2021 року до всіх об’єктів ОКП "Донецьктеплокомуненерго", в найкращих традиціях європейської держави, доступ був та залишається обмеженим озброєними людьми без розпізнавальних знаків", - йдеться в заяві.

При цьому, в "Донецькоблгазі" стверджують, що припинили поставки газу "Донецьктеплокомуненерго" на виконання листа НАК "Нафтогаз України" та положень Кодексу газорозподільчих мереж.

"На виконання листа НАК "Нафтогаз України" та положень Кодексу ГРМ 6.03.2021 року технічні працівники ПАТ "Донецькоблгаз" почали роботи з припинення газопостачання ОКП "Донецьктеплокомуненерго", як споживача, який не має постачальника природного газу та споживає природний газ несанкціоновано. Станом на 08 годину ранку 09 березня 2021 року у ОКП "Донецьктеплокомуненерго" відсутній постачальник природного газу, відповідно до даних інформаційної платформи Оператора ГТС України", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: «Тарифна» комісія має намір оштрафувати сім газзбутів та облгаз

Як повідомлялося, 6 березня підприємство "Донецьктеплокомуненерго", яке постачає тепло в Донецькій області, залишилося без газу через борги перед НАК "Нафтогаз України". За фактом відключення котелень на Донеччині зареєстровано 82 кримінальних провадження за ст. 356 КК України та кримінальне провадження за ч. 2 ст. 384 КК.

Наприкінці лютого "Нафтогаз" попереджав "Донецькоблгаз", що якщо до 1 березня не отримає частину заборгованості, понад 300 млн грн, постачання палива буде зупинено. Станом на 2 березня 2021 року борг "Донецькоблгазу" перед "Нафтогазом" становив 2,65 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-