Тернопільські депутати вимагають від влади не втручатися у закон про мову

Тернопільські депутати вимагають від влади не втручатися у закон про мову

Укрінформ
Депутати Тернопільської міської ради вимагають від керівництва держави не розглядати і не підтримувати законопроєкти, що містять поправки до мовного закону.

Про це йдеться у рішенні, прийнятому на сесії міської ради 5 березня, передає Укрінформ.

"Внесення до Верховної Ради України законопроєктів №4638 і №4638-2 є ще однією спробою зупинити процес утвердження української мови як державної, законсервувати результати багаторічної русифікації. Ми вимагаємо від народних депутатів України, а також від Президента України Володимира Зеленського не суперечити українським цінностям та відхилити подібні спроби проросійськи налаштованих політичних сил", - йдеться у зверненні депутатів Тернопільської міської ради до керівництва держави.

У документі, який буде направлено Президенту, Уряду та Верховній Раді України, депутати застерігають, що будь-які спроби заборонити українську мову в Україні отримуватимуть рішучий суспільний опір, який матиме підтримку в особі органів місцевого самоврядування, зокрема, Тернопільської міської ради.

Як повідомляло агентство, законопроєкт №4638 «Про внесення змін до статті 57 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" зареєстрований 21 січня 2021 року. Автори пропонують вилучити зі статті 57 закону пункти, які стосуються накладення штрафів за порушення закону про мову.

Читайте також: Послуги українською: Кремінь каже, що скасування штрафів - неконституційне

Законопроєкт №4638-2 «Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо набрання чинності статті 57 цього закону зареєстрований 9 лютого 2021 року. Автори проєкту пропонують відкласти штрафи за порушення закону на 1,5 року (до липня 2022 р.). Таку пропозицію народні депутати пояснюють прагненням полегшити умови ведення господарської діяльності під час пандемії коронавірусу.

В Україні з 16 січня 2021 року діє стаття 30-та закону про мову, згідно з якою вся сфера обслуговування має перейти на українську мову. Стаття 57 цього закону передбачає штраф за його порушення, який може бути накладений Уповноваженим із захисту державної мови в тому випадку, якщо сторона відмовляється усунути порушення, і воно фіксується повторно протягом року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-