Загибель птахів в Асканії: директор каже про загальнодержавну проблему

Загибель птахів в Асканії: директор каже про загальнодержавну проблему

Укрінформ
Директор Біосферного заповідника «Асканія-Нова» Віктор Гавриленко назвав загибель птахів через протруєне зерно проблемою загальнодержавною і закликав аграріїв вдосконалювати технології боротьби з гризунами, аби мінімізувати вплив на тваринний світ.

Про це він заявив на засіданні робочої групи, створеній Херсонською ОДА для з’ясування причин загибелі червонокнижних журавлів у січні, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Гавриленка, загибель птахів через протруєне зерно є загальнодержавною проблемою, і за потреби заповідник може ініціювати збір інформації про такі випадки.

Директор заповідника також закликав аграріїв зробити висновки та відпрацьовувати технології таким чином, щоб зменшити до мінімуму вплив на тваринний світ.

Читайте також: Експертиза з’ясувала, чим отруїлися птахи в «Асканії-Новій»

Він підкреслив, що важливо дбати про культуру аграрного виробництва, проте необхідні й більш жорсткі нормативні акти.

«Україна є стороною відповідних міжнародних конвенцій. І раз ми їх підписали, повинні їх дотримуватися, відпрацювати всі наші законодавчі акти, інструктивні матеріали, щоб ми не мали таких прикрих випадків», - сказав Гавриленко.

На його думку, потрібно залучити всі варіанти впливу на аграріїв: матеріальні, моральні.

Читайте також: У заповіднику «Асканія-Нова» знову гинуть птахи

Своєю чергою голова представництва Всеукраїнської аграрної ради в Херсонській області Володимир Хвостов підкреслив, що культура виробництва аграріїв щороку покращується. Зокрема, забороняються небезпечні препарати для боротьби з гризунами, а ті препарати, які називають, коли говорять про загибель птахів у заповіднику, дозволені.

«Нетипова ситуація, бо з 2019 на 2020 рік було дуже тепло, коли ми косили пшеницю у 2020 році, то миші косили швидше, ніж комбайни», - сказав він.

На його думку, варто розробити програми для підтримки аграріїв, як це було у випадку з сараною, а також працювати над удосконаленням технологій боротьби з гризунами.

«Працюємо у правовому полі. Можливо, треба переглядати інструкції, переглядати, які препарати можна використовувати у такі складні часи… Тому що до цього такої масової загибелі (птахів - ред.) не було, хоч препарати ці були. Два фактори збіглися – це чисельність мишей плюс перевищена норма», - сказав Хвостов.

Читайте також: На Херсонщині через загиблих від пташиного грипу лебедів ввели карантинні обмеження

Перший заступник голови Держпродспоживслужби Владислав Седик наголосив, що у країні, особливо на Херсонщині, буде посилена робота з тими, хто отримує допуск до роботи з отрутохімікатами.

Учасники засідання домовилися проводити просвітницьку роботу серед аграріїв. Зокрема, вже найближчим часом проведуть таку зустріч, на якій продемонструють фото загиблих птахів.

Як повідомляв Укрінформ, на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова» у січні 2021 року загинули журавлі. За однією з версій слідчих, птахи могли гинути через оброблене хімікатами зерно, яке посіяли фермери на навколишніх полях. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 «Забруднення або псування земель» Кримінального кодексу.

Читайте також: В «Асканії-Новій» за тиждень загинули майже 370 перелітних птахів

23 лютого до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надійшло повідомлення від директора заповідника «Асканія-Нова» про нові випадки загибелі птахів. Фахівці Чаплинського управління Держпродспоживслужби у дендропарку та озерах на території зоопарку виявили 187 трупів птахів, серед них червонокнижну качку огар.

Починаючи з 24 лютого на території заповідника загинули ще 369 перелітних птахів.

Лабораторними дослідженнями підтверджено, що причиною загибелі даних птахів у лютому є препарат на основі бродіфакуму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-