В «Асканії-Новій» за тиждень загинули майже 370 перелітних птахів

В «Асканії-Новій» за тиждень загинули майже 370 перелітних птахів

Укрінформ
Починаючи з 24 лютого на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова», що на Херсонщині, загинуло 369 перелітних птахів.

Про це на брифінгу заявила заступниця начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Наталя Клим, передає кореспондент Укрінформу.

«З 24 лютого по 1 березня на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова» зареєстровано загибель 369 голів диких перелітних птахів. Тобто, поки ми очікуємо результати експертиз (за попереднім випадком – ред.), у нас ще відбувається падіж», - зазначила Клим.

За її словами, знайдені мертвими 158 граків, 59 огарів, 61 крижня, 70 галок, 6 гусок білолобих, 5 канюків звичайних, 2 яструби великі, виявлено по одному трупу казарки червоноволої, орлана- білохвоста, канюка степового, кречета, зимняка, яструба малого, луні лугової, журавля сірого. Тіла загиблих птахів спалені в біотермічній ямі.

Клим підкреслила, що наразі відомо: це не пташиний грип і не ньюкаслська хвороба птиці. Клінічна картина загибелі птахів така сама, що спостерігалася 23 лютого, коли фахівці Держпродспоживслужби виявили 187 трупів птахів. Є підозра отруєння, проте наразі ще очікують результатів експертиз, які проводять у Науковому центрі превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки імені Медведя.

Як зазначила заступниця начальника управління, 1 березня було відібрано та направлено на дослідження зерно, яке виявили на полях поблизу місць падежу птиці, щоб визначити, чи було воно протруєне.

Читайте також: Загибель птахів у Асканії: стали відомі результати перших досліджень

Крім того, сьогодні представники робочої групи, створеної при ОДА після загибелі сірих журавлів у заповіднику, оглянули у смт Мирне, на території колишнього ВАТ «Каланчацький «Райагрохім», місце накопичення заборонених і непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин. Під час обстеження виявлено, що 63 залізобетонні контейнери розміщено на залізобетонних плитах на відкритому необгородженому майданчику, ще один такий контейнер стоїть окремо. У 12 контейнерів є видимі ознаки просочування рідини на бетонну поверхню. Усі контейнери мають тріщини. На території зберігання присутній стійкий неприємний запах.

«Це місце зберігання - на відстані понад 25 кілометрів від заповідника, тому екоінспекція вже надасть висновки, чи могла ця отруйна речовина вплинути якось на загибель птахів», - сказала Клим.

Читайте також: Причина загибелі 20 лебедів на Херсонщині – пташиний грип

Як повідомляв Укрінформ, на території Біосферного заповідника ім. Фальц-Фейна «Асканія-Нова» у січні 2021 року теж гинули журавлі. За однією з версій слідчих, птахи могли гинути через оброблене хімікатами зерно, яке посіяли фермери на навколишніх полях. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 «Забруднення або псування земель» Кримінального кодексу.

Згодом, 23 лютого, до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надійшло повідомлення від директора заповідника «Асканія-Нова» Віктора Гавриленка про нові випадки загибелі птахів.

Фахівці Чаплинського управління Держпродспоживслужби у дендропарку та озерах на території зоопарку виявили 187 трупів птахів, серед них червонокнижну качку огар.

Фото: Держпродспоживслужба в Херсонській області

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-