В Україні вироблятимуть препарат від діабету, який не має аналогів у світі

В Україні вироблятимуть препарат від діабету, який не має аналогів у світі

Укрінформ
Розроблений в Інституті проблем ендокринної патології імені В.Данилевського НАМН України (Харків) антидіабетичний препарат фенсукцинал, який не має аналогів у світі, прийнятий до промислового виробництва.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів директор інституту, член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Юрій Караченцев.

«Сьогодні препарат як єдиний у світі потенційний протидіабетичний препарат комбінованого спектру дії зацікавив ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» (Київ), де вже розробляють промислову технологію виробництва новинки», - поінформував Караченцев.

Читайте також: «Доступні ліки»: українці можуть отримати безкоштовно 93 препарати

За його словами, багатоетапний процес розробки оригінального препарату, що має одночасно антиоксидантну і цукрознижувальну активність, а також здатність зменшувати інсулінорезистентність і сприяти регенерації бета-клітин підшлункової залози, які і виробляють такий важливий для організму гормон, як інсулін, тривав 20 років.

«Сюди входять розрахований на роки пошук субстанції із заданими властивостями, розробка технології її отримання, перевірка за певних умов, зокрема на токсичність, кілька стадій доклінічних і клінічних випробувань, дозволених Фармакологічним комітетом МОЗ України, нарешті, пошуки заводу, який візьметься за випуск препарату», - зазначив учений.

Він додав, що препарат фенсукцинал призначений і для лікування хворих на цукровий діабет, які перенесли коронавірус. Він має властивість покращувати чутливість клітин організму до дії інсуліну, вуглеводний і ліпідний обмін, знижувати інтенсивність оксидантних процесів в організмі, попереджати ураження нирок у хворих на діабет, підтримувати баланс у системі згортання крові.

Читайте також: Що таке діабет і як знизити ризики - українцям дали корисні поради

«Антидіабетичні препарати, розроблені в інституті, довели свою результативність задовго до появи коронавірусу. Тільки за останні 3 роки розроблено способи синтезу і проведено первинний фармакологічний скринінг на наявність цукрознижувальних і антиоксидантних властивостей 19 нових сполук. Зараз в інституті на різних стадіях готовності обробляються до 10 оригінальних сполук, які мають, зокрема, протипухлинну активність», - розповів Караченцев.

На жаль, через недостатнє фінансування вітчизняної медичної науки вони залишаються на рівні «передліків», незважаючи на те, що багато з них могли б стати основою створення нових вітчизняних фармакологічних препаратів, аналогів яких у світі не існує, зазначив він.

Як повідомляв Укрінформ, Харківський інститут проблем ендокринної патології імені Данилевського НАМН України заснований у 1919 році і поєднує наукові дослідження у лабораторіях з практичною допомогою хворим з ендокринною патологією у власній клініці на 140 ліжок, а також поліклініці, де обслуговують пацієнтів з усіх регіонів України та зарубіжжя.

Читайте також: Ліки від діабету допомагають скинути зайву вагу

Інститут є клінічною базою Фармакологічного комітету МОЗ України та бере участь у міжнародних дослідженнях фармакологічних препаратів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-