На Херсонщині загинули лебеді: тіла птахів відправили на експертизу

На Херсонщині загинули лебеді: тіла птахів відправили на експертизу

Відео
Укрінформ
У плавнях між Херсоном та Олешками спортсмени знайшли померлих лебедів – їх передали для ветеринарної експертизи.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив екоактивіст Володимир Шелудько.

«Ось так спортсмени-байдарочники з Олешок…збирали тіла загиблих лебедів для ветеринарної експертизи в лабораторії Держпродспоживслужби. Тепер чекаємо на результати. Чергова трагедія в живій природі сталася», - повідомив він.

Читайте також: У Трускавці рятують пів сотні лебедів, які вмерзають в кригу

Відповідаючи на запитання кореспондента агентства, він зазначив, що група спортсменів-байдарочників Олешківської ДЮСШ вперше після того, як розтанув лід, вийшли на тренування. У плавнях між Олешками і Херсоном вони й виявили 28 лютого загиблих лебедів. Окремі птахи були ще живі, але у них були ознаки, що вони теж скоро загинуть. Спортсмени і тренери зібрали п’ять тіл птахів для експертизи і передали фахівцям Олешківського підрозділу служби Держпродспоживслужби. Також у понеділок планують обстежити плавні та зібрати інші тіла птахів.

Як повідомляє сайт Держпродспоживслужби, 28 лютого на території Національного природного парку «Нижньодніпровський» Олешківського району, в частині річок Конка та Гнилуша, було виявлено тіла 20 лебедів.

«Працівники Держпродспоживслужби миттєво відреагували на подію: одразу після надходження повідомлення представники головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини прибули на місце загибелі птахів для з’ясування епізоотичної ситуації», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 5 трупів загиблих лебедів були направлені до Херсонської регіональної державної лабораторії ім. Ценковського та Миколаївської регіональної лабораторії Держпродспоживслужби для дослідження на грип птиці та хворобу Ньюкасла.

Читайте також: На Хортиці до браконьєрських пасток потрапили зайці, лисиці та фазани

Зранку 1 березня розпочато ретельне обстеження акваторії Дніпра, Конки, Гнилуші. Це роблять спільно представники Національного природного парку «Нижньодніпровський», Олешківського управління головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, ДСНС та органів місцевого самоврядування. Вони шукають, чи є ще загиблі птахи. Найближчим часом відбудуться засідання районної та обласної Державної надзвичайної протиепiзоотичної комiсiї.

«На жаль, це вже третій відомий випадок загибелі птиці в Херсонській області з початку цього року. По першому випадку загибелі сірих журавлів попередньо встановлено, що птахи загинули від набряку легень внаслідок отруєння високотоксичною речовиною. По другому випадку продовжується перевірка і дослідження у декількох лабораторіях. Ситуація знаходиться на моєму особистому контролі: поставлено завдання якнайшвидше встановити, чи пов’язані ці три випадки між собою. Після завершення епізоотичних розслідувань матимемо повну картину», - зазначила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Як повідомляв Укрінформ, на території Біосферного заповідника ім. Фальц-Фейна «Асканія-Нова» у січні 2021 року гинули журавлі. За однією з версій слідчих, птахи могли гинути через оброблене хімікатами зерно, яке посіяли фермери на навколишніх полях. Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 239 «Забруднення або псування земель» Кримінального кодексу.

Читайте також: На Дніпропетровщині у покинутому кар’єрі врятували лебедя

Згодом, 23 лютого, до Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області надійшло повідомлення від директора заповідника «Асканія-Нова» Віктора Гавриленка про нові випадки загибелі птахів.

Фахівці Чаплинського управління Держпродспоживслужби у дендропарку та озерах на території зоопарку виявили 187 трупів птахів, серед них червонокнижну качку огар.

У Держпродспоживслужбі 24 лютого обіцяли проведення експертизи з метою з'ясування причин загибелі птахів у заповіднику «Асканія-Нова» протягом тижня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-