На Харківщині розслідують, чому дитсадки і школи залишились без продуктів

На Харківщині розслідують, чому дитсадки і школи залишились без продуктів

Укрінформ
Правоохоронці в м. Красноград на Харківщині відкрили кримінальне провадження через непроведення тендерів на постачання продуктів у дитячі садки та школи.

Цю інформацію підтвердив кореспонденту Укрінформу речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

«Кримінальне провадження відкрили за ч. 1 ст. 367 Кримінального кодексу України – це службова недбалість», - зазначив Чубенко.

Він додав, що відомості в ЄРДР внесли в понеділок, 22 лютого, після виходу в ЗМІ сюжету про якість харчування в дитячих садках м. Красноград, які з 1 січня взагалі не отримують продуктів. Наразі правоохоронці проводять перевірку.

Читайте також: У дитсадку Тернополя - спалах кишкової інфекції

Як повідомляв Укрінформ, у Краснограді батькам дошкільнят радили не приводити дітей у дитсадки, оскільки продуктів залишилося дуже мало, заклади використовували залишки круп та овочів. М’яса, риби, молока та яєць в установах немає. Адміністрація дитсадків дозволила батькам приносити в заклади хліб (хоча це є санітарним порушенням в організації харчування). На сесії Красноградської громади минулого тижня депутати виділили 300 тисяч гривень, аби придбати продукти у спрощеному режимі, без тендерів, розбивши на окремі закупки до 50 тис. грн.

Начальник відділу освіти Красноградської міської територіальної громади Антоніна Турова пояснила, що через передачу повноважень від райдержадміністрацій до територіальних громад, виникла ситуація, коли проводити тендерні закупівлі деякий час було просто неможливо – відповідний орган управління освітою ще не мав на це повноважень.

«Така ситуація була очікуваною, тому керівникам закладів освіти було дане доручення замовити в грудні продукти харчування, враховуючи відсутність поставок у січні та лютому», - пояснила Турова.

Читайте також: Дитсадок на Харківщині не відкрився через проблеми з котельнею

Крім Краснограда, у зв’язку з передачею установ з балансу райдержадміністрацій, ще 9 громад не провели тендерні закупівлі продуктів для дошкільних і загальноосвітніх закладів, від січня цього року продукти до них не постачаються. Йдеться про установи Кегичівської, Люботинської, Богодухівської, Вільхівської, Чкаловської, Петропавлівської, Безлюдівської, Височанської і Валківської громад.

За даними обласної прокуратури, інформації про серйозні порушення в харчуванні в установах інших районів у правоохоронців наразі немає.

Тим часом у Харківській ОДА також відреагували на ситуацію з харчуванням у навчальних закладах області. Зокрема, за даними ОДА, заклади м. Красноград, де в лютому склалася катастрофічна ситуація через непроведення тендерів, нині забезпечені продуктами повністю.

«18 лютого на сесії місцевої ради виділили 400 тисяч грн для закупівлі продуктів харчування за прямими договорами. 22 лютого ситуація повністю виправлена, і заклади освіти отримали 100% харчування, згідно з нормами, встановленими санітарним регламентом», - заявила директор обласного департаменту науки і освіти  Анжеліка Крутова.

Читайте також: На Хмельниччині реконструювали шість шкіл і два дитсадки

До 22 лютого, за її даними, забезпеченість харчуванням в крсноградських садочках становила лише 55-57% від норми.

Голова Харківської ОДА Айна Тимчук зазначила, що з ситуацією повинні розібратися правоохоронні органи та оцінити дії місцевої влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-