Понад три сотні документів: знайдений у лісі архів УПА виклали онлайн

Понад три сотні документів: знайдений у лісі архів УПА виклали онлайн

Укрінформ
За підтримки Українського культурного фонду оприлюднено 320 документів підпільників УПА, знайдених у лісі на Львівщині.

Про це повідомляє Центр досліджень визвольного руху, передає Укрінформ.

«Центру досліджень визвольного руху вдалося домовитися про копіювання. Відтак весь архів тепер оприлюднено онлайн», — сказала директор ЦДВР Анна Олійник.

Архів зайшли 2009 року у лісі поблизу села Лапаївка Львівської області. Його закопали восени 1950 року у металевому молочному бідоні. Знайдений архів розпродали серед колекціонерів в Україні, Німеччині та Польщі.

«Лапаївський архів є унікальною знахідкою для науковців та громадськості. Знайдений масив включає, до прикладу, поради для підпільної друкарні, описи вибухівки, інструкцію про ведення фінансів, поіменні списки загиблих повстанців з біографіями та описами обставин загибелі. Ми припускаємо, що архів збирали для Проводу ОУН, ймовірно, частина з документів призначалася для генерала Романа Шухевича, головного командира УПА», — пояснив історик Руслан Забілий.

В онлайн викладено інструкції, протоколи допитів; тексти підполковника УПА Степана Фрасуляка — «Хмеля», який керував підготовкою повстанців; звіти підпілля з Волині, Львівщини, Дрогобиччини, Рівненщини, Станіславщини, Тернопільщини; вишкільні матеріали, інструкції, листівки; накази про присвоєння звань воякам УПА; списки загиблих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-