У Львові презентували документальне видання «Пересильна тюрма №25»

У Львові презентували документальне видання «Пересильна тюрма №25»

Укрінформ
У Львові презентували документальне видання "Пересильна тюрма №25", підготовлене фахівцями музею "Територія Терору".

Захід проходив онлайн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як підкреслив на презентації голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, втілення проєкту важливе як частина великої роботи з візуалізації української історії, що робить пам'ять "більш відчутною".

"Неможливе функціонування історичного наративу країни, якщо він не буде візуалізований... Ми живемо в епоху, коли, якщо немає візуалізації наративу, історичних постатей, місць пам'яті, то пам'ять мертва, вона не працює", - зазначив Дробович.

Читайте також: Інститут нацпам'яті створив ресурс про місця поховань українських емігрантів

Він відзначив величезну роботу, проведену під час підготовки цього видання, адже довелося "знайти архівні матеріали, старі фотографії, знайти свідчення, перелопатити безліч наукових джерел, і з усього цього зробити в лаконічному вигляді доступний для громади, для туристів, для відвідувачів музею матеріал, перекладений і англійською мовою".

Дробович запевнив, що Інститут нацпам'яті докладе зусиль, аби наступного року видати цю книгу накладом, який дозволить ознайомитися із нею усім охочим.

Координатор проєкту - директор Меморіального музею тоталітарних режимів "Територія терору" Ольга Гончар зазначила, що основні роботи з підготовки видання припали на час карантинних обмежень. Через це були утруднені і комунікація між співробітниками, і доступ до архівів, і спілкування зі свідками. При цьому саме усні розповіді були дуже важливим джерелом інформації про пересильну тюрму №25, а приватні архіви дозволили збагатити видання фотографіями.

Читайте також: У Києві відкрили виставку про Великий герб України

Пересильна тюрма № 25 діяла у Львові з 1944 по 1955 рр. За словами одного з авторів видання, кандидата історичних наук, наукового співробітника музею "Територія терору" Олександра Пагірі, вона була найбільшою установою такого типу у повоєнній УРСР. Тюрма стала місцем концентрації засуджених в'язнів із шести тогочасних західноукраїнських областей: Львівської, Дрогобицької, Станіславської, Тернопільської, Чернівецької і Закарпатської, - перед вивезенням їх до таборів та інших тюрем. У 1949-50 рр. тюрма входила до інфраструктури депортації. Одночасно в ній перебувало в різні часи по 3-6 тис.осіб.

Видання здійснене українською мовою з паралельним англійським перекладом, ілюстровано фотографіями з приватних архівів та створеною співробітниками музею інфографікою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-