У Львові відбулася перша сесія міськради

У Львові відбулася перша сесія міськради

Укрінформ
Частина депутатів Львівської міської ради зібралась на перше засідання сесії. Оскільки була присутня більшість, депутати розпочали роботу та прийняли присягу. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Міські депутати від «ЄС», «Варти» та «Свободи» зібралися у сесійній залі Львівської ратуші, загалом 34 представники. Фракції «Самопомочі» та «Голосу» натомість заявили, що не братимуть участь у засіданні сесії. Головує на сесії керівник Львівської міської ТВК Ігор Сліпецький, який відкрив засідання та прийняв присягу в депутатів.

«Хочу повідомити, що якщо на час проведення першої сесії міський голова не зареєстрований відповідно до Закону про вибори, рада обирає тимчасову президію з-поміж депутатів ради в кількості від 3 до 5 осіб. Члени почергово головують на пленарних засіданнях ради до обрання секретаріату», - поінформував Сліпецький.

Відтак було обрано лічильну комісію та президію, яка приступила до роботи.

У сесійному залі, в якому нещодавно закінчився ремонт, ще не встановлена електронна система для голосування та немає крісел, відтак депутати проводили сесію стоячи.

Читайте також: Синютка привітав Садового з перемогою на виборах мера Львова

Міський голова Львова Андрій Садовий заявив під час брифінгу, що проведення екстреної сесії, яку призначили до того, як голова ОТГ складе присягу, роз'єднує депутатів, які б мали працювати спільно в інтересах громади.

«Від сьогодні є незрозумілою ситуація моїх повноважень, тому що сесія, яка відбулася, фактично припиняє повноваження діючого міського голови. Нової сесії ще немає, тому наші правники зараз будуть все це вивчати. Перший раз в історії нашого міста ми маємо такий казус. Рішення ТВК роз’єднує депутатів, відокремивши тіло і голову. Тобто тіло привели до присяги, а голова окремо. Я пропоную всім разом працювати для інтересів міста і не ділити зал на лівих і правих. Сьогодні складна ситуація в Україні, Львів має показувати приклад єдності», - сказав Садовий.

А також додав, що сьогоднішнє скликання сесії є порушенням не лише легітимності, а й традицій, які роками встановлювалися у Львові, зокрема завжди на першій сесії міської ради першим бере слово капелан, благословляє, завжди присягу зачитує найстарший депутат міської ради.

Читайте також: Садовому відповіли у «ЄС» на звинувачення в «узурпації влади у Львові»

І підсумував, що з цієї хвилини жодних документів підписувати не буде і чекатиме рішення правників. «Хіба сьогодні ТВК скличе своє засідання і проголосить Садового міським головою, тому що вже всі бюлетені пораховані, а просто це затягують, щоб провести це екстрене засідання, в якому я не бачу сенсу», - зазначив мер.

Як повідомляв Укрінформ, Андрій Садовий, який згідно з даними екзит-полів переміг на виборах міського голови Львова, заявив, що депутати від «Європейської солідарності» через незаконні рішення ТВК намагаються узурпувати владу у Львові. Зокрема мова йде про перенесення дати першої сесії міської ради з 3 грудня на 24 листопада. Він пояснює, що з приведенням до присяги нової ради втрачаються повноваження попереднього міського голови. Новообраного мера до присяги завтра ще не приведуть, оскільки є передбачений законом час на підрахунок голосів, потенційні скарги та позови. Тому нова рада запрацює без нового голови, а це нелегітимно. Оскільки, на переконання Садового, рішення ТВК є незаконним, його розглянуть у Львівському окружному адміністративному суді - суд розпочав розгляд справи вчора о 20:30. Але засідання перенесли на сьогодні о 13:00 на випадок, якщо сесія відбудеться.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-