Конкурс «Молодіжна столиця України» через пандемію пропускає 2021 рік

Конкурс «Молодіжна столиця України» через пандемію пропускає 2021 рік

Відео
Укрінформ
Конкурс «Молодіжна столиця України» через пандемію пропускає наступний рік і розпочинає відбір міст-претендентів на цей титул на 2022 рік.

Про це повідомили його організатори на пресконференції в Укрінформі.

«З огляду на карантин ми змінили умови конкурсу в часовому просторі. Ми пропускаємо 2021 рік і оголошуємо про початок першого етапу конкурсу «Молодіжна столиця України-2022». Ми збільшили кількість часу на подання заявки до 31 січня наступного року. Після цього ми взяли 2 тижні на оцінку конкурсних заявок і 15 лютого відбудеться засідання наглядової ради конкурсу, де буде оголошено 5 міст-фіналістів. До 15 березня – період підготовки й презентації планів заходів між містами-конкурсантами – тобто, другий тур», - розповів голова правління ГО «Український інститут міжнародної політики» Ростислав Томенчук.

Організатори цьогоріч удосконалили правила конкурсу, і тепер міста змагатимуться не лише в досягненнях поточної молодіжної політики, а й представлятимуть план дій щодо розвитку молодіжної політики у місті.

«Ми б не рекомендували робити акценти на ваших досягненнях у попередні роки, а спробували змоделювати, чому ви повинні отримати статус молодіжної столиці, якою ви її бачите і якою хочете зробити. Таким чином, ми хочемо посилити конкурентність між містами, і щоб ви конкурували вашими планами, які ви готові реалізувати», - зазначив Томенчук.

Він повідомив, що фінал конкурсу відбудеться 15 березня, і місто-переможець матиме час до кінця 2021 року, аби підготуватись до реалізації цього свого статусу.

«Є час з 15 березня до 31 грудня 2021 року, щоб місто-переможець підготувалося до свого статусу, що і як воно буде робити в рамках Молодіжної столиці, щоб ви могли досягти більшого в рамках цього статусу. Таким чином, передача статусу Молодіжної столиці від Тернополя іншому місту відбуватиметься наприкінці наступного року», - підсумував Томенчук.

Водночас заступник міністра молоді та спорту Марина Попатенко заявила, що цей конкурс важливий з погляду самореалізації молоді та її бажання жити й працювати в рідному місті.

Читайте також: Молодіжна столиця України–2020 проведе понад 250 заходів

«Молода людина – це не про завтра і не про майбутнє, молода людина – це тут, сьогодні й зараз. І в умовах сьогодення міста України - і великі, і маленькі - потребують як ніколи активної включеності молоді в політичне, соціальне, економічне, культурне, суспільне життя, яке може показати абсолютно новий вимір і вектори розвитку міста. Відповідно участь у конкурсі «Молодіжна столиця» - це чудова нагода проаналізувати життя міста в контексті молодіжної політики, наскільки молода людина комфортно почувається і наскільки бачить власний розвиток у своєму рідному місті. Водночас разом з молодими людьми напрацювати те бачення, яке може змінити місто, щоб вони хотіли залишатися у власних містах, вкладаючи свій потенціал у розвиток місцевої громади», - наголосила Попатенко.

А голова Національної молодіжної ради Юліан Кріцак переконаний, що вже незабаром українське місто зможе позмагатися за титул "Молодіжної столиці Європи", де цей конкурс відбувається з 2008 року.

«Ми бачимо, що ми все ближче й ближче до європейського конкурсу "Молодіжної столиці". І я впевнений, що найближчим часом саме українське місто стане наступною молодіжною столицею Європи. Насправді, цей конкурс, який було започатковано 2008 року в Європі і вже має 15 молодіжних столиць, - ми бачимо, що ті міста, які перемагають в конкурсі "Молодіжна столиця України", насправді не відрізняються від тих міст, які перемагають у Європі. І я впевнений, що ми разом зможемо вибороти титул молодіжної столиці Європи, щоб показати всім європейським країнам, наскільки українські міста прогресивні, наскільки потужна українська молодь і як вона може змінювати свої міста», - сказав Кріцак.

Конкурс «Молодіжна столиця України» створено в контексті загальнoєврoпейськoгo кoнкурсу «Мoлoдіжна стoлиця Європи». Мета його - узагальнення й поширення кращих європейських і світових практик у сфері молодіжної політики, обмін досвідом молодих людей із різних частин України, проведення тематичних заходів упродовж цілого року задля активного залучення молоді до усіх сфер життя на місцевому і регіональному рівнях.

Читайте також: Тернопіль переміг у конкурсі “Молодіжна столиця України

З 2017-го кoнкурс «Мoлoдіжна стoлиця України» прoвoдиться щoрoку, відзначаючи найкраще містo для прoживання та рoзвитку мoлoді. У минулі роки переможцями конкурсу ставали Львів, Кам’янець-Подільський, Тернопіль.

Ініціаторами конкурсу є Міністерство молоді та спорту України, Громадська організація «Український інститут міжнародної політики» та Громадська спілка «Національна молодіжна рада України».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-