У Вінниці відкрили виставку про польсько-український союз часів Української революції

У Вінниці відкрили виставку про польсько-український союз часів Української революції

Фото
Укрінформ
У Вінниці з нагоди свята Незалежності Польщі відкрилася виставка «За нашу і вашу свободу. Польсько-український союз 1920 р. Братство зброї перед лицем більшовицької агресії».

Участь у відкритті виставки взяв генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Дам’ян Цярціньські, передає кореспондент Укрінформу.

«Цій історії сто років, її бачать. У Польщі ми також підкреслюємо ці моменти. Цю виставку презентуємо завдяки співпраці з Центром історії Вінниці, вона показує певний процес - від початку домовленостей (про співпрацю у боротьбі з більшовиками між Юзефом Пілсудським та Симоном Петлюрою – ред.) аж до моменту, коли це закінчилось Ризькими домовленостями, які, на жаль, не були корисні Україні. Сподіваюсь, ця історія буде цікавою нашим вінницьким друзям», - сказав Цярціньські.

Виставка «За нашу і вашу свободу Польсько-український союз 1920 року. Братство зброї перед лицем більшовицької агресії» / Фото: Олександр Лапін. Укрінформ

За його словами, виставка є одним із заходів з відзначення національного свята Незалежності Польщі. Вона присвячена 100-річчю Варшавської битви та спільній боротьбі Армії Української Народної Республіки та Війська Польського проти більшовицької агресії. У ній представлено долю політичного та військового співробітництва Юзефа Пілсудського та Симона Петлюри.

Читайте також: У Польщі встановили пам’ятник Симону Петлюрі

Виставка була створена Фондом свобода і демократія. Україномовну версію виставки підготувало Генеральне консульство Польщі у Вінниці у співпраці з Центром історії Вінниці. В серпні 2020 року виставку презентували у Варшаві.

Експозиція складається з дев’яти виставкових планшетів, які розповідають про різні етапи співпраці українського та польського війська у боротьбі з більшовиками. Її можна буде побачити упродовж двох тижнів на Європейській площі.

Як повідомлялося, Польща 11 листопада відзначила 102-гу річницю з дня відновлення незалежності країни.

Читайте також: У Львові відзначили річницю створення ЗУНР

Цього дня у 1918 році Рада регентів у Варшаві передала військове керівництво на польських територіях у руки звільненого з ув'язнення в Німеччині польського політика Юзефа Пілсудського. Вважається, що цього дня Польща після більш як 120 років перерви знову отримала незалежність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-