СБУ не дала ділкам залишити Трускавець без «Нафтусі»

СБУ не дала ділкам залишити Трускавець без «Нафтусі»

Оновлено
Укрінформ
На Львівщині Служба безпеки України попередила знищення комерційною структурою унікальної екології курортного Трускавця.

Як передає Укрінформ про це повідомляє пресцентр СБУ.

“Оперативники спецслужби встановили, що через бездіяльність бізнесменів понад 20 інженерних споруд Трускавецького басейну мінеральних вод були в аварійному стані”, - йдеться у повідомленні.

СБУ не дала ділкам залишити Трускавець без «Нафтусі» / Фото: СБУ

Зазначається, що зловмисники також свідомо порушували порядок використання та охорони надр, що призвело до забруднення родовищ і створило екологічну небезпеку в регіоні. Експлуатацію низки цілющих свердловин типу «Нафтуся» було припинено.

За висновками профільних експертів, така діяльність могла призвести до знищення статусу Трускавця як всесвітньо відомого курорту.

Крім того, перевіряється інформація про причетність до протиправної діяльності посадовців Трускавецької міськради та інших державних структур. За попередніми даними слідства, чиновники вносили завідомо неправдиві дані до звітних документів щодо користування надрами. Вони умисно занижували обсяги спеціального водокористування, що могло завдати збитки місцевому бюджету на 0,5 мільйона гривень щорічно.

Читайте також: СБУ з початку року нейтралізувала 460 кібератак і 20 хакерських груп

Правоохоронці провели виїмку документів у міській раді Трускавця, Львівській геологорозвідувальній експедиції, Басейновому управлінні водних ресурсів та Державному агентстві водних ресурсів. Їх попередній аналіз свідчить, що кінцевим власником комерційних структур, що експлуатували свердловини, є народний депутат однієї з політичних партій. Вилучена документація буде додана до матеріалів справи.

Триває досудове слідство за ч. 1 ст. 242 (порушення правил охорони вод) і ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Мер Трускавця Андрій Кульчинський відреагував на заяву СБУ про «запобігання знищенню унікальної екології» курортного міста у зверненні до Президента Володимира Зеленського. Він назвав операцію СБУ «чорним піаром» і «замовленням перед виборами».

«Тема приватизації «Нафтусі» використовується напередодні місцевих виборів близько 20 років. Але так відкрито до чорного піару вперше долучилася Служба безпеки України. Тим більше не зрозуміло, чому працівники Служби безпеки прийшли в міську раду з ухвалою суду, де чітко написано, що право ознайомитися з документами належить виключно слідчому Національної поліції. І чому на сайті Служби безпеки було написано, що була проведена виїмка документів, якщо ухвалою суду дозволено ознайомлення з ними і ніякої виїмки проведено не було. І чому саме на 20-й рік приватизації «Нафтусі», цитую: «Служба безпеки попередила знищення унікальної екології курортного Трускавця?» - прокоментував Кульчинський у Фейсбуці.

Фото: СБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-