У львівському «Охматдиті» 8-місячній дитині вперше видалили легеню через невеликий розріз

У львівському «Охматдиті» 8-місячній дитині вперше видалили легеню через невеликий розріз

Фото
Укрінформ
Хірурги обласного дитячого «Охматдиту» вперше у Львові 8-місячному хлопчику з Миколаївського району видалили легеню торакоскопічно, тобто через невеликий розріз, що є для маленької дитини менш травматично.

Зараз дитина знаходиться в реанімації, але вже за кілька днів хлопчика переведуть у загальну палату до мами.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив лікар-хірург Львівського обласного дитячого «Охматдиту» Роман Ковальський.

«Зараз 8-місячний хлопчик почувається добре, він вже дихає самостійно, за день-два з відділення інтенсивної терапії переведемо його до мами. Патологія, яка в нього була, зустрічається дуже рідко. Це легеня, яка не брала участі в життєдіяльності, газообміні, і вона стала причиною проблем дихання в дитини. Відповідно хлопчик почав відставати у фізичному розвитку. Цю патологію слід було видалити, щоб не створювалися нові проблеми», - розповів Ковальський.

Читайте також: МОЗ планує до кінця року провести майже 130 трансплантацій

За словами лікаря, зараз в Україні широко впроваджуються методи ендоскопічної малоінвазивної хірургії, вона дає можливість зробити менш травматичний доступ до органів. Раніше такі операції робили через великі розрізи на грудній клітці і пацієнт дуже довго перебував у стаціонарі не стільки через проблему всередині, як через заживлення та знеболення цього розтину. «А так травма мінімальна. Для дитини це звичайно дуже добре, для хірургів – це більш копітка робота. По ризику така операція прирівнюється до операцій на великих судинах чи серці», - наголосив хірург.

Операція з видалення легені тривала чотири години. До операційної бригади, окрім Романа Ковальського, увійшли Андрій Дворакевич, Олег Ленів і анестезіолог Володимир Міщук.

Діти після таких оперативних втручань, за словами лікарів, нормально живуть, займаються спортом та розвиваються.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-