Луганщина проситиме міжнародної допомоги у відновленні лісів

Луганщина проситиме міжнародної допомоги у відновленні лісів

Укрінформ
На Луганщині, де за останні тижні від пожеж постраждало близько 20 тис. га території, планують якнайшвидше взятися за відновлення лісів.

Сподіваються при цьому і на допомогу іноземних партнерів, розповів голова Луганської ОДА Сергій Гайдай в інтерв'ю Укрінформу.

"Мене запрошували особисто до себе посли Канади, Німеччини, Польщі, Сполучених Штатів Америки (посла поки немає, представник посольства), і я збираюсь із ними зустрітись, обговорити питання допомоги саме фахівцями, можливо – технікою і, можливо – саджанцями дерев. Адже що США, що Канада – вони так само потерпають щороку від лісових пожеж і знають, як відновлювати ліси", - зазначив Гайдай.

Читайте також: Пожежі на Луганщині: рятувальники ліквідували дев'ять осередків із десяти

За його словами, питання відновлення лісів на Луганщині розглядатимуть і в екологічному комітеті Верховної Ради. Комітет офіційно звертатиметься до Інституту лісового господарства. Потрібно вже зараз розробити проєкт з відновлення лісів, оскільки не можна робити це хаотично.

"Я не фахівець, а тут саме фахівцям треба займатись цим питанням – можливо, треба не сосною засаджувати, а листяними деревами. Якщо вони для нас розроблять проєкт, ми вже крок за кроком будемо відновлювати наші ліси. Бо якщо не буде лісу, в нас буде пустеля", - зауважив очільник ОДА.

Як повідомлялося, на території Луганської області з 30 вересня було зафіксовано 146 пожеж у природних екосистемах, які внаслідок ураганного вітру швидко поширилися на значну площу.

Під час ліквідації лісових пожеж виявлено тіла 11 людей, троє з яких загинули внаслідок отруєння продуктами горіння, одна особа – від опіків, троє – внаслідок серцевих нападів. Причина загибелі ще чотирьох встановлюється.

Постраждало 19 осіб (у тому числі 3 співробітники ДСНС). З населених пунктів евакуйовано 150 осіб.

Читайте також: Пожежі на Луганщині: знайшли тіла всіх, кого вважали зниклими безвісти

За фактом пожеж відкрито 11 кримінальних проваджень. Слідство розглядає чотири основні версії: через обстріли окупантів з непідконтрольної території області, умисний підпал, самозаймання трави та лісу внаслідок погодних умов, необережне поводження з вогнем.

Станом на ранок 7 жовтня дев'ять з 10 основних осередків пожеж лісових масивів, очерету та сухої рослинності ліквідовано.

За попередніми оцінками орієнтовна загальна площа, пройдена вогнем, становить понад 20 тис. га.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-