Львівщина та Прикарпаття відзначають 164 річницю народження Франка

Львівщина та Прикарпаття відзначають 164 річницю народження Франка

Фото, відео
Укрінформ
27 серпня виповнюється 164 роки від дня народження генія української нації Івана Франка. З цієї нагоди на Львівщині проходять заходи зі вшанування цього видатного письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, громадського і політичного діяча.

Розпочалися урочисті події у Львові біля пам’ятника Іванові Франку на площі перед Львівським національним університетом імені Івана Франка. Як передає Укрінформ, про це повідомляє Львівська ОДА.

«Ми з вами маємо за велике щастя ходити стежками Франка, вчитися у Франковому університеті. Маємо вшанувати пам’ять нашого генія не лише сьогодні. Треба вивчати, пізнавати Франка постійно. Читати, досліджувати його твори, заглиблюватися у його філософію, популяризувати його пророчі слова. Це справа нашої національної честі, наш високий моральний обов’язок», - наголосив голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Львівщина відзначає 164 річницю народження Франка / Фото: Львівська ОДА

У Домі Франка сьогодні презентують унікальне перше видання філософської поеми Івана Франка «Мойсей» 1905 року.

Читайте також: Міжнародна премія імені Франка обрала лауреата

В історико-культурному просторі заповідника «Нагуєвичі» відбудеться театралізована екскурсія «Батьківською хатою Івана Франка».

На завершення святкового дня у Дрогобичі відбудеться V урочиста церемонія нагородження лауреатів Міжнародної премії імені Івана Франка.

Водночас в Івано-Франківську 164-ту річницю від дня народження Івана Франка «Франковими читаннями» біля пам’ятника письменника. Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків на своїй сторінці у Фейсбуці.

«Франкові читання» до 164 річниці від дня народження нашого патрона Івана Франка! ...Ми горді з того, що наше місто – єдине у світі, яке носить ім’я Івана Франка», - зазначив Марцінків.

Читайте також: Зеленський — про Франка та Ступку: Обидва були великими українцями

Він зауважив, що в Україні поки не видано повного зібрання творчості Івана Франка, яке, за підрахунками дослідників, мало б містити 130 томів.

«Більш продуктивного поета та письменника, напевно, немає в українській літературі», - зауважив Руслан Марцінків.

Мер подякував організаторам «Франкових читань» за «добру традицію відзначення пам’яті письменника» і розпочав її твором «Вічний революціонер».

Читайте також: «Піккардійська Терція» презентувала саундтрек до фільму «Інший Франко»

Раніше організатори «Франкових читань» закликали містян 27 серпня читати твори Каменяра «у родинному колі, біля пам’ятників письменнику, у бібліотеках, скверах та кав’ярнях».

Іван Якович Франко (27 серпня 1856, с. Нагуєвичі — 28 травня 1916, Львів, Австро-Угорщина) — видатний український поет, прозаїк, драматург, літературний критик, публіцист, перекладач, науковець, громадський і політичний діяч. За приблизними оцінками творчість Франка налічує кілька тисяч творів загальним обсягом понад 100 томів. Усього за життя Франка окремими книгами і брошурами було понад 220 видань, у тому числі понад 60 збірок його оригінальних і перекладних творів різних жанрів. Він був одним із перших професійних українських письменників, тобто заробляв на життя літературною працею.

Фото: Львівська ОДА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-