Харківський скульптор представив свою версію

Харківський скульптор представив свою версію "Викрадення Європи"

Фото
Укрінформ
Народний художник України, професор кафедри скульптури Харківської державної академії дизайну і мистецтв Сейфаддін Гурбанов представив свою скульптурну версію відомої картини Тиціана "Викрадення Європи" для задуманого ним у Харкові загальнодоступного Саду скульптур.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, гостем презентації стала Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Ельміра Ахундова, яка приїхала у Харків з першим ознайомчим візитом.

"Для мене зустріч з Сейфаддіном Гурбановим, який здобув популярність своєю майстерністю не тільки в Україні, а й за її межами, стала зустріччю зі справжнім мистецтвом, у чомусь традиційним, у чомусь абсолютно новим, несподіваним, як ось ця, виконана з бронзи і мармуру скульптура "Викрадення Європи". Робота майстра, я впевнена, займе гідне місце в задуманому ним Саді скульптур, куди зможе прийти кожен бажаючий, чи то харків'янин, чи турист з іншої країни", - сказала на презентації посол Азербайджану.

Ельміра Ахундова відвідала Азербайджанський культурний центр у Харкові / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

За словами Ельміри Ахундової, в її родині є вихідці з України, зокрема, в Дніпропетровській області жили її близькі родичі: "Однак перший ознайомчий візит як посла Азербайджану відбувся в Харків. Для моєї країни особливо важливе ділове і культурне співробітництво з цим визнаним центром промисловості, науки і культури України. Для прикладу, ми розглядаємо можливість розміщення замовлення на Харківському авіаційному заводі".

Читайте також: Художниця ZINAIDA створила сценографію для кліпу Олега Скрипки та Ніни Матвієнко

Що стосується Саду скульптур, то, обіцяє Гурбанов, він розміститься на території азербайджанського інформаційно-культурного центру, на вулиці Шевченка, 160, і буде готовий для прийому відвідувачів вже через два-три роки: "Зараз на території центру встановлено два десятки моїх робіт - великих і мініатюрних. Це - діти, які пізнають навколишній світ, жива природа, почуття першого кохання в різних його проявах, філософське осмислення життя. Хочу, щоб кожен гість майбутнього саду знайшов тут і своїх героїв".

Втім, ознайомитися з півсотнею робіт Гурбанова можна в експозиційних залах двоповерхової галереї на території центру. Поряд з оригінальними роботами тут є копії і моделі створених ним скульптур, які встановлені в інших містах України та світу - від героїв знаменитого "Весілля в Малинівці", що в селі Малинівка під Харковом, до скульптури азербайджанського поета Самеда Вургуна в Києві і поета Нізамі в міжнародному Парку Книги в Любляні (Словенія), де також встановлена створена ним скульптура Григорія Сковороди.

У майстерні харківського скульптора народжувалися скульптури, що стали візитною карткою Харкова: "Скрипаль на даху", пам'ятники першій вчительці, чорнобильцям, нобелівському лауреату Іллі Мечникову, академіку архітектури Олексію Бекетову, "Сім чудес Харкова".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-