Прикарпаття просить 500 мільйонів на ліквідацію наслідків стихії - Прем'єр

Прикарпаття просить 500 мільйонів на ліквідацію наслідків стихії - Прем'єр

Відео
Укрінформ
Івано-Франківська область попросила пів мільярда гривень на ліквідацію наслідків повені.

Про це сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на брифінгу 24 червня щодо надзвичайної ситуації на заході України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Області, Івано-Франківщина в тому числі, визначились з першою необхідною фінансовою допомогою. На комісії ми протокольно зафіксували ці речі. Є звернення від голови Івано-Франківської ОДА про початкову допомогу в сумі 500 млн гривень на ліквідацію наслідків повені і усунення загроз і небезпеки, які є для людей. І також є потреба в сумі 82 млн гривень додатково для відновлення дамб і берегів, які були зруйновані, і зараз річки і потоки затоплюють населені пункти", - сказав Шмигаль.

Він також наголосив, що за результатами проведеної державної комісії ТЕБ і НС дано доручення в цілодобовому режимі безперервно працювати обласним оперативним штабам в п'яти областях.

"Оперативні штаби з ліквідації наслідків стихійного лиха в західних областях України, рятувальники та органи місцевого самоврядування в п’яти областях працюють в цілодобовому режимі. Тривають роботи з евакуації постраждалих та ліквідації наслідків повеней", - сказав Шмигаль.

Прем'єр додав, що пріоритетом уряду сьогодні є збереження життя та здоров’я людей, а також евакуація та розміщення людей, які втратили житло. Другий пріоритет - це розчищення загат, які утворилися через бруд і застряглу біля мостів деревину. Для цього в область будуть переведені додаткові підрозділи ДСНС із відповідною технікою та залучено приблизно 150 бійців Національної гвардії, які можуть надавати допомогу у важкодоступних гірських місцях. Загалом на Івано-Франківщині здійснюють роботу понад 1500 осіб особового складу Нацполіції, Нацгвардії та ДСНС.

Він додав, що сьогодні зранку здійснив обліт постраждалої частини області та ознайомився з ситуацією, що склалася внаслідок негоди та поспілкувався з людьми. «Ситуація в п’яти областях західної України критична, Івано-Франківська область постраждала найбільше. Понад 165 населених пунктів потрапили під повені, є зруйновані будівлі, в тому числі – приватні будинки. Також зруйновано понад 110 км автомобільних доріг, 19 мостів. Востаннє подібного рівня повінь була у 2008 році, - зазначив Прем'єр-міністр.

Читайте також: Ситуація критична, затоплення перевершує масштаб 2008 року — Шмигаль

"Загальна сума збитків на даний момент ще до обрахунку неможлива, тому що критична ситуація продовжується, в окремих гірських районах зараз опади зменшились, і ситуація стає трохи кращою з точки зору рівня води, але в рівнинній частині вийшла річка Дністер з берегів, частково підтоплені державні дороги міжнародного значення, і ситуація продовжує буде напруженою", - сказав Шмигаль.

Він додав, що на Івано-Франківщину передислокували вже 4 гелікоптери, два з них належать Нацгвардії, ще два - ДСНС. Один з гелікоптерів - медичного призначення і може при потребі здійснювати евакуацію людей.

"До речі, відбулася сьогодні евакуація двох вагітних жінок на пізніх строках вагітності, яких не можливо було б доставити в лікарні наземним транспортом, якби розпочалися пологи", - зауважив Шмигаль.

Читайте також: Масштаби стихії: Шмигалю й Авакову показали найбільш постраждалі райони

Шмигаль додав, що в четвер, 25 червня, на позачерговому засіданні Кабінету міністрів будуть розглядатися питання виділення коштів із резервного фонду держави для подолання наслідків повені. Із обласного резервного фонду Івано-Франківщини вже виділено 1 млн грн.

Як повідомлялося, на Прикарпатті загинули три людини внаслідок повені, ще одна зникла безвісти.

Вранці 24 червня на Прикарпаття вилетів Прем'єр-міністр Денис Шмигаль для координації роботи з подолання наслідків паводків.

Фото: КМУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-