СБУ викрила інтернет-агітаторів, які закликали до протестів на травневі

СБУ викрила інтернет-агітаторів, які закликали до протестів на травневі

Фото
Укрінформ
Служба безпеки України викрила трьох мешканців Дніпропетровщини, які у соціальних мережах поширювали заклики до протестних заходів на травневі свята через карантин.

Про це повідомляє 30 квітня пресцентр СБУ.

«Аналіз електронного листування зловмисників вказує на координацію їхніх дій мешканцями Російської Федерації. За задумом кураторів, розповсюдження фейкової інформації мало загострити соціально-політичну обстановку в державі через підбурення населення до масових заворушень», - йдеться у повідомленні.

Кіберфахівці спецслужби виявили та деанонімізували фейкові облікові записи, що використовували для розповсюдження закликів до порушення територіальної цілісності України. Подальший аналіз контенту, який поширювали інтернет-агітатори, зафіксував також заклики до масових протестів, у першу чергу через проведення в Україні карантинних заходів. Кількість тенденційних публікацій значно збільшилася напередодні травневих свят.

Оперативники СБУ встановили, що одного з інтернет-агітаторів замовники з РФ примушували розміщувати інформацію із закликами до порушення територіальної цілісності нашої держави, погрожуючи депортацією матері, яка є трудовою мігранткою у Москві.

Під процесуальним керівництвом прокуратури Дніпропетровської області правоохоронці провели обшуки та вилучили обладнання, яке використовували зловмисники.

Читайте також: СБУ викрила понад 240 осіб, які "розганяли" в інтернеті фейки про COVID-19

Одному з інтернет-агітаторів слідчі СБУ вже повідомили про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України, щодо інших відбуваються процесуальні дії.

Тривають заходи із викриття та документування інших джерел розповсюдження заборонених законодавством матеріалів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-