У Харкові презентували календар, присвячений діяльності польських науковців

У Харкові презентували календар, присвячений діяльності польських науковців

Фото
Укрінформ
Календар "Польські науковці та Харків" у четвер презентували у першій столиці України.

Участь у заході взяли керівник цього проєкту та редактор видання професор Харківського національного педагогічного університету ім. Сковороди Любов Жванко, генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський та представники польської діаспори міста, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ідея зробити низку видань, присвячених знаменитим полякам Харкова, виникла у 2017 році. Тоді цю ініціативу підтримало Генеральне консульство Республіки Польща в Харкові. Перший календар до сторіччя незалежності Польщі був виданий 2018 року. До нього увійшли знакові польські прізвища, які роблять Польщу відомою у світі. Потім видано календар про польських митців у Харкові, причому низку копій картин польських художників надіслали для фотоілюстрацій декілька музеїв Польщі. Сьогодні презентовано третій за ліком календар — про видатних науковців-поляків Харкова", - зазначила Жванко.

За її словами, наступного року буде презентована наступна серія календаря.

Генконсул Польщі в Харкові, у свою чергу, наголосив, що видання подібних серій дозволяє розкривати нові сторінки спільної історії України та Польщі.

"Треба розповідати, що наприкінці ХІХ століття, після закриття Варшавського та Вільнюського університетів, у Харкові майже кожен третій студент мав польське коріння. Крім цього, у місті, зокрема у Харківському імператорському університеті, працювала велика кількість викладачів-поляків", - зазначив польський дипломат.

Він запевнив, що Генконсульство й надалі розвиватиме співпрацю з харківськими науковцями у межах освітніх і наукових програм.

Календар виданий за підтримки Генконсульства РП, у ньому використані матеріали з фондів Центральної наукової бібліотеки Харківського національного університету ім. Каразіна, інших вишів, колекцій харківських фотохудожників. Видання розповідає про 12 видатних поляків, яки мешкали та працювали у Харкові починаючи з 18 століття — від професора кафедри римського права Александера Юліана Міцкевича (рідного брата Адама Міцкевича) до ректора Харківського технологічного інституту, хіміка Івана Красуського.

Окремі екземпляри календаря буде передано до бібліотек харківських вишів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-