З козацькими боями та фестивалем вертепів святкували Різдво у Запоріжжі

З козацькими боями та фестивалем вертепів святкували Різдво у Запоріжжі

Фото
Укрінформ
У Запоріжжі на площі Фестивальній в козацькому колі відсвяткували «Різдво Христове». Фестиваль вертепів зібрав цього року кілька сотень людей. У центрі міста були колядники, козацькі бої і забави, а також лицарські турніри.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«12 років тому в нас виникла ідея вивчити, як же святкували Різдво козаки. Виявилось, що в них була своя козацька коляда, вона дуже схожа на нашу, але зі своїми тонкощами. Ми вирішили її відроджувати. Так у нас з'явився перший вертеп. Перші колядники — вихованці «Спас Яр» обійшли тоді Шевченківський район і наколядували більше трьох мішків цукерок. Колядували майже три доби, господарі запрошували дітей. Потім в нас з'явився другий, третій вертеп.... Сьогодні маємо їх аж 7. Фестиваль вертепів цього року проводиться у Запоріжжі 12 рік поспіль», - говорить президент Всеукраїнської федерації «СПАС» Олександр Притула.

У Запоріжжі пройшов фестиваль вертепів Фото: Ольга Звонарева/Укрінформ

Цього року у фестивалі взяли участь більше сотні учасників.

За словами єпископа Запорізького і Мелітопольського ПЦУ Фотія, святкування Різдва об'єднує людей.

«Добре, що у нас в Запоріжжі відроджуються такі традиції. Сьогодні багато людей долучилось до фестивалю. Маю сподівання, що наступного року буде ще більше учасників і гостей», - сказав владика Фотій.

Читайте також: Українські співаки привітали із різдвяними святами військових на Донбасі

Окрім виступів артистів, на гостей фестивалю чекали козацькі розваги, шабельні бої, лицарський турнір, виставка майстрів, бої «лава на лаву».

За словами учасників «СПАСу», в «лаві» не можна виграти, коли ти сам за себе. Виграє та «лава», яка діє злагоджено.

«Перед боєм козаки ставали в коло і домовлялись, робили ритуальні рухи, кепкували один з одного. Після лави - обов'язково браталися», - говорить Притула.

Сьогодні на площі Фестивальній відбулись дві «лави»: дитяча і чоловіча.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-