Акція

Акція "Рік без Каті" відбулась у Вінниці

Фото
Укрінформ
На Майдані Небесної Сотні у Вінниці відбулася акція "Рік без Каті", організована в річницю смерті активістки Катерини Гандзюк.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Біля меморіалу Небесній Сотні зібралися близько півсотні вінничан.

У пам'ять про загиблу активістку учасники акції розставили лампадки у формі слів “Рік без Каті”.

На Майдані Небесної Сотні у Вінниці пройшла акція пам’яті “Рік без Каті” / Фото: Олександр Лапін, Укрінформ

Як повідомлялося, 4 листопада акції пам'яті Катерини Гандзюк відбулися більш як у 40 містах України та всього світу.

Катерина Гандзюк (1985-2018) народилася у Херсоні. Громадською і політичною діяльністю почала займатися ще за часів Помаранчевої революції. Була депутатом Херсонської обласної та міської рад. У 2016 році її призначили радником міського голови Херсона та в.о. керуючої справами виконавчого комітету міськради.

31 липня 2018 року Катерину Гандзюк облили сірчаною кислотою біля під'їзду її будинку у Херсоні. Опіками було уражено понад 30% тіла.

Читайте також: “Рік без Каті”: пам’ять Катерини Гандзюк вшанували у Варшаві

Напад стався після резонансного поста у Facebook, у якому Гандзюк розповіла про корупційну схему, що діє у відносинах між Національною поліцією і мерією Херсона. В результаті чиновник управління захисту економіки в Херсонській області, якого вона звинуватила в корупції та здирництві, був звільнений. Активістка також відкрито виступала проти підтримки деякими організаціями, політиками і поліцейськими сепаратистських настроїв у Херсонській області.

Читайте також: Зеленський обіцяє, що всі замовники вбивства Гандзюк будуть знайдені й покарані

Після нападу Катерина Гандзюк три місяці провела в лікарнях, перенесла кілька операцій, але 4 листопада 2018 року померла. Незадовго до смерті вона записала відеозвернення, в якому розповіла, що 40 українських активістів зазнали нападів, а замовники цих злочинів досі не знайдені. "Я знаю, що виглядаю погано, але точно знаю, що виглядаю краще, ніж в Україні виглядають справедливість і правосуддя", - зазначила Гандзюк.

У червні 2019 року безпосередні виконавці нападу на Гандзюк були засуджені. Проте ані замовники, ані посередники досі не покарані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-