Формула Штайнмаєра: Херсонська міськрада звернулася до Зеленського та Ради

Формула Штайнмаєра: Херсонська міськрада звернулася до Зеленського та Ради

Укрінформ
Депутати Херсонської міської ради на позачерговій сесії підтримали звернення до Президента та Верховної Ради щодо недопущення капітуляції України у російсько-українській війні через підписання так званої "формули Штайнмаєра".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Голосування відбувалося у поіменному режимі. За рішення про звернення проголосували 28 депутатів, 6 депутатів утримались.

"За жодних умов не допустити надання "особливого статусу" окупованим територіям ні за т. зв. "формулою Штайнмаєра", ні шляхом внесення змін до законодавства України", - йдеться, зокрема, у зверненні депутатів міської ради.

Читайте також: Хмельницька облрада виступила проти імплементації "формули Штайнмаєра"

Депутати також вважають, що вибори до органів місцевого самоврядування на тимчасово окупованих територіях треба проводити лише після повної деокупації, завершення адміністративно-територіальної реформи та повної перепаспортизації всього населення.

З трибуни під час обговорення питання депутат міської ради Віталій Урбанський (фракція "Свобода") повідомив, що в Херсоні створено штаб спротиву капітуляції, до складу якого увійшли представники політичних партій та громадських організацій.

Читайте також: Кропивницька міськрада: "формула Штайнмаєра" може призвести до втрати державності

Міський голова Херсона Володимир Миколаєнко наголосив: "Абсолютно принципова позиція – не може бути капітуляції, здачі земель і людей, які там живуть".

"Мирне населення просить наших військових не відступати", - сказала почесна громадянка Херсона, координатор обласного волонтерського центру допомоги ЗСУ Галина Уманець, яка їздить у зону проведення ООС.

Читайте також: Штайнмаєр розшифрував свою "формулу"

Батько загиблого в АТО командира батальйону "Херсон" Руслана Сторчеуса, Олександр Сторчеус, наголосив: "Треба вимагати миру з перемогою".

Депутат міської ради від Батьківщини Дмитро Ільченко підкреслив, що неприйнятна вимога, коли йдеться про відведення українських військ з української території.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". За його словами, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

Читайте також: У "Слузі народу" відреагували на мітинги проти "формули Штайнмаєра"

Як заявив Зеленський, у новому законі не перетнуть жодної "червоної лінії", й "не буде ніколи ніякої капітуляції".

Водночас низка українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина Мінських угод. Тобто, виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

Масові акції проти "формули Штайнмаєра" відбулися у Києві та у регіонах країни 1 та 6 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-