На Сумщині 14-річний позивач відсудив у батьків аліменти на свою користь

На Сумщині 14-річний позивач відсудив у батьків аліменти на свою користь

Укрінформ
Тростянецький районний суд Сумської області задовольнив позов 14-річного хлопця, який, проживаючи з бабусею, просив стягнути з обох батьків на свою користь аліменти.

Про це інформує портал Судова влада України за інформацією пресслужби суду.

“14-річний житель м.Тростянця, батьки якого розлучились і який проживав останні роки постійно з бабусею, звернувся до Тростянецького районного суду Сумської області з позовом, в якому просив стягнути з обох батьків на свою користь аліменти”, - ідеться в повідомленні.

Зокрема зазначається, що позивач просив суд стягнути на свою користь аліменти з матері у мінімальному розмірі, визначеному законом (50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку), а також просив припинити перерахування аліментів, вже стягнутих у 2007 році рішенням суду з батька, які сплачувались матері на утримання дитини.

Читайте також: У Києві цьогоріч оголосили у розшук 111 боржників із аліментів

Також хлопець просив суд стягувати аліменти з батька безпосередньо на його користь, оскільки вважав, що мати неналежно, не в його інтересах ними розпоряджається.

У період розгляду судом справи хлопець досяг 15 років, закінчив 9 класів школи, вступив до училища у м.Харкові, де і проживає наразі у гуртожитку.

“Суд, всебічно розглянувши справу, заслухавши пояснення всіх учасників справи (дитини, матері, батька, бабусі), свідків, дослідивши всі подані сторонами докази, 1 жовтня 2019 року ухвалив рішення, яким позов задовольнив повністю”, - інформують у суді.

Читайте також: Цьогоріч на домашнє насильство поскаржилися удвічі більше людей, ніж у 2018 - експерти

Як зазначається, при вирішенні справи суд керувався положеннями ст. 179 Сімейного кодексу України, яка передбачає, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини.

Згідно зі статтею, той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. Також вказаною статтею передбачено, що неповнолітня дитина має право брати участь у розпоряджанні аліментами, одержаними на її утримання та на самостійне одержання аліментів та розпоряджання ними відповідно до Цивільного кодексу України.

Читайте також: В Україні працюють майже 150 громадських радників з юридичних питань

З рішенням суду, яке набуде чинності через 30 днів, можна буде ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У суді також наголошують, що Сімейний кодекс України передбачає право дитини, яка досягла 14 років, безпосередньо звернутись до суду за захистом свого права або інтересу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-