Акциз з пального має залишатись у місцевих бюджетах - Асоціація міст

Акциз з пального має залишатись у місцевих бюджетах - Асоціація міст

Децентралізація
Укрінформ
Асоціація міст України закликає Верховну Раду ухвалити законопроєкт щодо продовження зарахування частини акцизу з пального у місцеві бюджети у 2020 році.

Про це повідомляється на порталі "Децентралізація".

"4 жовтня у Верховній Раді України група народних депутатів зареєструвала розроблений Асоціацією міст України проєкт Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні пального та частини акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального до місцевих бюджетів у 2020 році)” (№2231)", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що цей законопроєкт передбачає, що частина акцизного податку з пального буде зараховуватися до місцевих бюджетів у 2020 році. У рамках бюджетної децентралізації з 2017 року 13,44% акцизу з пального почали зараховувати у бюджети громад.

"Місцевий акциз з пального – це не тільки інструмент боротьби з тінізацією у сфері обігу пального (яка до його запровадження складала 30%), а й джерело доходів громад для реалізації соціальних проєктів – будівництва нових шкіл та дитячих садочків, ремонт доріг, мостів, облаштування вулиць тощо. Цей ресурс дуже важливий для місцевого самоврядування, оскільки окремим громадам саме акциз з пального приносить до 50% доходів у місцеві бюджети", - зазначають в Асоціації міст України.

Читайте також: Влада планує відкрити ЦНАП у кожній громаді - Корнієнко

Крім того наголошують, що чинний Бюджетний кодекс України не передбачає зарахування частини акцизу з пального у бюджети громад з 2020 року (п.431 Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України).

В АМУ також зауважують, що у випадку неухвалення цього законопроєкту, з 2020 року громади щорічно будуть втрачати від 7,7 млрд грн.

Асоціація міст України закликала органи місцевого самоврядування звертатися до народних і місцевих депутатів, а також до Міністерства фінансів України щодо підтримки законопроєкту №2231.

Як повідомлялося, Законом України від 20 грудня 2016 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році» скасовано акцизний податок з роздрібного продажу з нафтопродуктів з одночасним збільшенням ставок акцизного податку з виробництва та імпорту нафтопродуктів. Змінами до Бюджетного кодексу передбачено перерозподіл 13,44% акцизного податку з виробництва та імпорту нафтопродуктів між бюджетами місцевого самоврядування.

Законопроєкт №2231 зареєстрований на сайті парламенту, але текст поки що не опублікований.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-