На Буковині планують створити асоціацію ОТГ басейну річки Дністер

На Буковині планують створити асоціацію ОТГ басейну річки Дністер

Децентралізація
Укрінформ
У Чернівцях обговорили проблеми розвитку громад Дністровського регіону, де наразі уже функціонують 6 громад у Чернівецькій області, 4 громади у Тернопільській області та 3 громади у Хмельницькій області.

Захід відбувся за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нас дуже активно зараз пропрацьовується тематика гірських територій. По Чернівецькій області часто звучить тема громад, де є національні меншини – змішані громади, мовно-етнічні громади. Це такі особливі території, про які багато говорять, під які плануються певні програми, в тому числі й державні. Але жодного разу ми ще не збиралися з представниками Дністровських громад. Це громади, яких поєднує одна з ключових водних артерій країни – річка Дністер. І я сподіваюся, що така робота стане гарним стартом для подальшої співпраці. Адже нас об’єднують як спільні виклики, так і гарні спільні перспективи. Викликами, насамперед, я би визначила питання екологічного характеру – це питання чистоти довкілля, чистоти того ж Дністра. А під екологію уже підв’язане питання і економічного розвитку. Особливо що стосується розвитку туризму», – наголосила директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук.

За її словами зараз в регіонах активно розробляються стратегії розвитку територій на наступний семирічний період до 2027 року. І фахівці вважають, що інтереси Дністровських громад повинні бути відображені у цій стратегії.

«Варто обговорити, які є перспективи і які є побоювання або ризики у цьому процесі. Бачачи навіть зараз обговорення питань субрегіонального рівня, у нас найбільший ризик залишається один – нам складно домовлятися один з одним. І якщо нам не вдається домовитись одне з одним, ми залишаємось наодинці з нашими проблемами. Тому метою цього круглого столу є саме об’єднати зусилля в такий формат співпраці, де б кожна громада знайшла би свій інтерес», – додала Татарчук.

Однією з головних проблем розвитку громад Дністровського регіону є стан самої річки – замуленість та забрудненість. Представники місцевих громад нарікають на повільний розвиток туризму в цьому регіоні саме через ці екологічні проблеми Дністра.

«Минулого року, коли ми спільно з представниками Рукшинської громади розробляли їхню стратегію розвитку до 2027 року, то одним з пунктів цієї стратегії був саме розвиток туризму на основі потенціалу Дністра. Але тоді ми часто чули, що ця річка, з одного боку, є туристичним потенціалом, а з іншого – туристичною проблемою і взагалі проблемою життєдіяльності людей. Через замуленість, через низький рівень води, через ризик потрапляння відходів, які стікають по Дністру ще з Івано-Франківської області. І ці проблеми схожі практично у всіх громадах, які розташовані у Дністровському регіоні. Тому варто об’єднати зусилля для вирішення цих питань і залучення коштів під реалізацію цікавих проєктів», – наголосив радник з регіонального розвитку Олексій Грушко.

Присутній на круглому столі директор Національного природного парку Андрій Доманчук висловив думку про можливість передачі прибережних захисних смуг, які розташовані вздовж Дністровського каньйону, з власності громад у користування Національним природним парком. Адже тоді вони зможуть встановлювати відпочинкові зони та утримувати у чистоті прибережну смугу.

Читайте також: На Закарпатті вчили, як розвивати туризм в тергромадах

«Берег Дністра поблизу Хотина – це яскравий приклад екологічного лиха. Коли побудувавши греблю таке туристично перспективне, навіть курортне місце, фактично зникло. Тому що береги заросли верболозом, очеретом, берег замулило і люди перестали сюди їхати. Територія нашого Національного природного парку поділяється на різні зони, в тому числі є заповідна зона, але вона не надто велика. А основні території – це території стаціонарної рекреації і регульованої рекреації, де передбачено нашим законодавством встановлення туристично привабливих об’єктів, зон відпочинку тощо. І ми поступово встановлюємо такі відпочинкові зони. Але доглядати за ними немає кому. Бо у місцевих громадах не передбачено людей для таких робіт. А в Національного природного парку є всі можливості для утримування території вздовж берега Дністра», – сказав Доманчук.

Під час обговорення проблем та перспектив розвитку Дністровських громад присутні домовились розробити певний план подальшої співпраці. Зокрема, одним з можливих варіантів спільної роботи може стати створення асоціації об’єднаних територіальних громад басейну річки Дністер.

«У ці асоціації могли б увійти і природні парки, і туристичні організації, й інші організації, які б об’єднували зусилля заради збереження цієї території в екологічному сенсі та розвитку її у туристичному напрямку. Адже асоціації – це відверто потужніший «гравець» на проєктному полі, ніж звичайний набір громад. Тому в асоціаціях легше залучити гроші на корисні для учасників цієї асоціації проєкти», – підсумувала Татарчук.

Програма «U-LEAD з Європою» фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Віталій Олійник

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-