На Закарпатті вчили, як розвивати туризм в тергромадах

На Закарпатті вчили, як розвивати туризм в тергромадах

Децентралізація
Укрінформ
На Закарпатті за сприяння Програми “U-LEAD з Європою” провели навчальний захід для делегацій з Хмельницької та Івано-Франківської областей «Розвиток туризму в ОТГ (створення туристичних маршрутів, зелених садиб)».

У рамках заходу гості ознайомилися з кращими практиками у сфері туризму у Полянській ОТГ, повідомив кореспонденту Укрінформу директор Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми “U-LEAD з Європою” Іван Дем'янчук.

“На Закарпатті за сприяння Програми “U-LEAD з Європою” провели навчальний візит для делегацій з Хмельницької та Івано-Франківської областей на тему «Розвиток туризму в ОТГ (створення туристичних маршрутів, зелених садиб)». Упевнений, що візит стане для франківчан та хмельничан дуже цікавим та корисним, адже на Закарпатті - давні туристичні традиції, тут уміють розкручувати локальні бренди та заробляти на цьому,” - сказав Дем’янчук.

У рамках візиту гостей ознайомили з кращими практиками в сфері закарпатського туризму. Особливо цінним в цьому сенсі є досвід Полянської ОТГ, яка своїми курортами мінеральних вод відома у всій Україні та за її межами і нині дає половину туристичного збору Закарпатської області.

"Цей досвід цікавив хмельничан та франківців, адже досить важко переконати суб'єктів місцевого туризму бути відповідальними, працювати легально та сплачувати туристичний збір, відтак, вони цікавилися у голови Полянської громади як свого часу в Поляні вирішували цю проблему,” - сказав Демянчук.

У Перечинській ОТГ гостей цікавила сироварня “Перечинська мануфактура” - як вдалий приклад підприємства місцевого економічного розвитку, яке, до того ж, заробляє гроші на туризмі. Адже на сироварні, окрім того, що виробляють та продають унікальні сири, також проводять екскурсії та дегустації для туристів.

“Цей досвід особливо зацікавив хмельничан — у них багато молока, вони хочуть робити сироварні”, - пояснив Дем'янчук.

Читайте також: У Куликівській громаді розчищають водойму площею майже 2 га

Окремо гості у рамках навчального візиту відвідали підприємство у cелі Невицькому “Мерсі фарм” - це один з найкращих прикладів соціального виробництва на Закарпатті. Тут підприємці вирощують овочі та фрукти, мають власну пекарню, теплиці, сад. Відтак, своєю продукцією потім забезпечують дитячі та будинки для літніх людей.

Цікавило також хмельничан та франківців брендування територій, як використовувати легенди, історичні факти для розвитку туризму в своїх громадах, як встановлювати вказівники. Окремо вивчали досвід закарпатців у сфері гастрономічного туризму — адже локальна кухня - це ще один засіб втримати туриста.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом та державами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

 Фото: Сергій Гудак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-